Tarihi Sultanahmet Köftecisi
Kurtuluş Savaşında cepheye kumanya yollayan İstanbul esnafının bir temsilcisi; ekmeğin karneye bağlı olduğu yıllarda da işbaşındalar. Üç nesildir aile burada geçiriyor hayatını: Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nde...
1911 yılında Dede Mehmet Seracettin Efendi, Doğu Türkistan'dan İstanbul’a göçüyor. 1920'ye kadar Devlet Matbaası’nda çalışıyor. Sonra Sultanahmet’te kendine bir dükkân bulup köfte yapıp satmaya başlıyor. Adını Turan Köftecisi koyuyor; ancak bu dönemde başlayan Turancılık olayları yüzünden pek tedirgin oluyor dükkânın adından ve Halk Köftecisi olarak değiştiriyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta ise, 1966 yılında bugünkü yerinde ise başlıyor.
Kurtuluş Savaşında cepheye kumanya yollayan İstanbul esnafının bir temsilcisi; ekmeğin karneye bağlı olduğu yıllarda da işbaşındalar. Üç nesildir aile burada geçiriyor hayatını: Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nde...
1911 yılında Dede Mehmet Seracettin Efendi, Doğu Türkistan'dan İstanbul’a göçüyor. 1920'ye kadar Devlet Matbaası’nda çalışıyor. Sonra Sultanahmet’te kendine bir dükkân bulup köfte yapıp satmaya başlıyor. Adını Turan Köftecisi koyuyor; ancak bu dönemde başlayan Turancılık olayları yüzünden pek tedirgin oluyor dükkânın adından ve Halk Köftecisi olarak değiştiriyor. Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta ise, 1966 yılında bugünkü yerinde ise başlıyor.
Dedenin çocukları Mustafa, Selim ve İsmail... 1952 yılında baba
vefat edince oğullardan İsmail Bey ve Selim Bey isin başına geçiyor. Yer,
bugünkü Tarihi Sultanahmet Köftecisi. İsmail Bey üç sene süren askerliği esnasında
Usta Albay Emre Atak'tan öğreniyor aşçılığı. Simdi ise işin başında üçüncü kuşak,
yani Mehmet Seracettin Efendi'nin torunları var: Cihat Tezçakın ve Mehmet
Tezçakın.
Mönü hiçbir zaman değişmiyor: Köfte, piyaz, salata ve helva... Piyaz da değişmiyor,
içine yumurta konmuyor örneğin. Fasulyesi yumuşak, soğanı kıvamlı, az kıvırcık,
dilim dilim domates... Köftenin yanında her zaman turşu var, o kadar. Allama
pullama yok. Ramazan'da sadece çorba ilave ediliyor mönüye. Bir de piyaza siyah
zeytin. İrmik helvası her daim var zaten. Onları köfteleri kadar ünlü yapan
yiyeceklerden biri çünkü.
Zengininden fakirine, halktan devlet adamlarına kadar
herkesi ağırlamış bir mekan. Kaliteli çalışanlar köftenin tadı kalitenin tam
adı… Gerçekten tam anlamıyla TARİHİ köfte yapmaktadır. 2011 yılında marka
Tüketici Kalite Ödülü ve Güvenilir Marka Ödüllerini de alarak kalitesini bir
kez daha ortaya koymuştur. Fiyatları da herkese göre uygun ve ayrıca Sultanahmet köftesini tatmak için illaki Sultanahmet'e gitmenize gerek yok.Türkiye'nin neresinde olursa olsun, Sultanahmet köftecisi adı altında bütün bayilerine köfte temini tek bir yerden yapıldığı için lezzette hiç bir değişiklik olmuyor...
0 yorum:
Yorum Gönder