Bir sigorta şirketi 2010 yılında başlattığı KSS projesi ile Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmayı, bu el sanatlarının yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamayı amaçlıyor. Projenin hedefi 10 yıl boyunca, 50 meslekte toplam 1000 ustanın yetiştirilmesi ve demin de bahsettiğim gibi kaybolmaya yüz tutan, el sanatı niteliğindeki mesleklerin gelecek kuşaklara taşınmasını sağlamak.
Projenin ilk yılında Karagöz tasvir, lületaşı işlemeciliği, Edirnekari, kutnu dokumacılığı ve kazaziye eğitimleri verildi. İkinci yılda, yani 2011'de dokumacılık, taş işlemeciliği, gümüş işlemeciliği gibi mesleki eğitimler verildi. Geçtiğimiz yılda verilen eğitimler ise sedef kakma, kilim ve heybe yapımı, cam üfleme, çömlek yapımı ve yazma baskı idi.
Proje birçok ödül de aldı. Bunların içinde "Altın Sabre 2012" ve "Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi" var. Aynı zamanda, KSS'nin Yaygınlaştırılması ödülüne de layık görüldü. Roma'da düzenlenen bir konferasta ise proje, Türkiye'de uygulanan gençliğe yönelik en başarılı iki örnekten biri olarak tanıtıldı.
Kendi sanatımızın yaşatılması ve unutulmaması, gelecek nesillere aktarılması bence oldukça önemli bir konu. Bu sebepten ötürü de projenin hedeflerine ulaşacağına, 2020 yılına geldiğimizde unutulmaya yüz tutmuş birçok el sanatına hakim yeni ustalar yetişmiş olacağına inanmak istiyorum.
12 Mart 2013 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder