12 Mart 2013 Salı

Fayda Gözeten Sorumluluklar


Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri kısa adıyla KSS artık ayırt edici bir nitelik değil bir gereklilik halini almış bulunuyor. Kurumsal bir varlığa sahip her kurum bu işin bir ucundan tutmaya çalışıyor. Kuruluşların kimi eğitim, sağlık gibi alanlarda projeler üretirken kimi sanatı desteklemeyi tercih ediyor. Her ne alanda olursa olsun kamu yararı için yürütülen bu gibi faaliyetlerin son derece önemli olduğunu düşünüyorum.
Sosyal sorumluluk projeleri öyle gelişti ki artık tek başına bir uğraş alanı olduğunu söylemek mümkün. Hatta öyle ki artık en iyi sosyal sorumluluk projesi ödülleri bile veriliyor.
Benim de yer aldığım bir sosyal sorumluluk projesi olmuştu. Bu proje bir gsm operatörü tarafından yürütülmektedir. Proje, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından gerçekleştirilen "KSS Çözümleri Pazaryeri" etkinliğinde, "En iyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk” çözümü seçildi.
Projenin adı Düşler Akademisi’dir. Düşler Akademisi, fiziksel ve sosyal açıdan dezavantajlı bireylerin sosyal hayata katılımını müzik, tiyatro, ritm, resim, dans gibi kültür sanat faaliyetleriyle desteklemek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Projesi (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER)’nin de katkılarıyla 2008 yılından beri yürütülen bir toplumsal gelişim projesidir.
Düşler Akademisi projesi kapsamında 2010 yılı ile birlikte 2 yılda yaklaşık 1000 öğrenciye sanat atölyelerinde eğitim alma fırsatı sunuldu, ayrıca yetenekli 40 gencin sanatçı olarak istihdam edilmesini ve sanat alanında kariyer yapmak isteyen gençlerin burs almasını sağlayarak bir sosyal girişimcilik modelinin öncülüğü yapıldı. Sonuçlarına bakılırsa iyi koordine edilmiş faydalı bir proje olduğunu söyleyebiliriz.
İlerlemenin ve zenginliğin birlikte paylaşarak, üreterek gelebileceğini düşünüyorum. Gelişim ve yeni üretimler için gerekli bütçeleri yaratan şirketlerin de karşılıklı bir faydadan nasiplenecekleri açıktır. Düşler Akademisi projesi de bu çift taraflı fayda sağlama girişiminin başarılı bir örneğidir.

0 yorum:

Yorum Gönder