12 Mart 2013 Salı

59.333 Birey, Tek Bir İmza




Şirketlere birer insanlarmış gibi yaklaşabiliriz aslında. Duyguları yoktur, hisleri yoktur ama yargılanabilirler. Bu duyguları, hisleri onlara katan yönetenleridir. Sosyal sorumluluk da o hislerden biri bence, bir şeylerin ucundan tutmaya çalışmak ya da yardım edebilmek için yapılan aslen duygusal bir şey. Birey olarak yapılan sosyal sorumluluklar, bireylerin bir araya gelmesi sonucu daha da büyüyor ve amaca ulaşabiliyorlar. Peki ya içinde binlerce birey olan Türk kurumları ne kadar destek olabiliyor bu projelere?

Bir Türk devinden ve onun yapmaya çalıştığı sadece bir KSS’dan bahsedeceğim. Enerji, gıda, bankacılık, sanayi, hastane, tarım, eğitim ve daha birçok alanda çalışan bir Türk devinden bahsedeceğim. Şirketleri insanlar olarak ele alabiliriz dedik ve bireylerin tek başına yaptıkları sosyal sorumlulukların ne kadar büyüyebileceğini düşündük. Tam 59.333 ayrı bireyi içinde barındıran bu dev sizce ne kadar geniş kapsamlı ve büyük Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinin altına imza atabilir?

Ben bu yazıda sadece yaptıkları bir projeden bahsedeceğim. Projeyi özetlemek gerekirse şirketin ilgili departmanı yılbaşında yapılacak proje için bütün çalışanlarına bilgi veriyor, “bu sene kan vereceğiz” diyor ve isteyen o sene içinde kan veriyor. Aslında bu kadar basit işliyor KSS şirketin içinde, daha sonra ara ara şirketin Kurumsal İletişim Direktörlüğü her çalışana yapılan projenin nerelere ulaştığını anlatmak için bilgi e-postaları yolluyor. Çalışanları tek tek sıralamaktansa holdingin içindeki şirketleri, çalışan sayılarını ve o şirketin verdiği kan oranını tablolayarak bilgilendiriyor. Bu sayede holding içi şirketler arasında bir rekabet de elde etmiş oluyorlar. Biraz rakamlarla anlatmak gerekirse, 31 Mayıs 2010 dan 03 Aralık 2010’a kadar holdingin 59.333 çalışanından 18.087’si kan vermiş. Yani bu da toplam 18.087 ünite kan ediyor, bir de buna holdingin bazı şirketlerinin bayilikleri ekleniyor onlarda toplam 12.085 ünite kan vermişler. Toplam 30.172 ünite kan toplanmış oluyor.

“Hedefimiz çok daha fazla hayat kurtarmak” sloganıyla başlayan bu proje sadece bir sene sürmüyor,  yeni projeler hayata geçirilirken bu projede devam ediyor. Türkiye için dev bir şirketin bence daha iyi tasarlayabileceği başka bir sistem yok. 

0 yorum:

Yorum Gönder