20 Mart 2013 Çarşamba

ARÇELİK YENİLİĞİ AŞKLA TASARLAR


 
 
1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından Türk beyaz eşya sektöründe ilk adımları atmak için kurulan Arçelik, 1959'da ilk çamaşır makinesini ve 1960'da ilk buzdolabını üreterek faaliyete başlamış.
 
 

O günden bugüne piyasasının zirvesine emin adımlarla ilerleyen şirket Ardem şirketi, Türk Elektrik Endüstrisi A.Ş. ile Atılım ve Gelişim Pazarlama A.Ş. olarak Arçelik A.Ş. çatısı altında birleştirilmiş. Dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği sektörlerinde üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri ile faaliyet gösteren şirket ileri yıllarda büyümeye hızla devam etmiş. Yıllık cirosu 8,4 milyar TL’sı olan bu marka, Ocak 2001’den başlayarak, Beko Ticaret tarafından yürütülen Beko markalı ürünlerin yurtiçinde pazarlanması ve satışı Arçelik tarafından yürütülmeye başlanmış. 2008 yılına gelindiğinde Beko Elektronik A.Ş.'nin ticari unvanı Grundig Elektronik A.Ş. olarak değiştirilmiş, 1 yıl sonra da Arçelik A.Ş. ile Grundig Elektronik A.Ş. birleşmesi tamamlanmış. Arçelik, Temmuz 2011 tarihinde Güney Afrika'nın beyaz eşya üreticisi, Defy Appliances Limited şirketini Franke Holding AG'den satın almış.

 

Bugünkü sınırlarına bu birleşmelerle ulaşan Arçelik, 5 kıtada toplam 106 ülkeye ihracat yapan, dünyada yaklaşık 75 milyon hanede ürün ve hizmetlerini tüketicilerle buluşturan, yaklaşık 22.000 çalışanı, Türkiye, Romanya, Rusya, Çin ve Güney Afrika'da olmak üzere 14 üretim tesisi ve bünyesinde bulundurduğu 10 markasıyla (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy ve Altus) 100’den fazla ülkede ürün ve hizmet sunuyor.

 

2004 yılında Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği enerji verimliliği konulu yarışmada 900 katılımcı arasında büyük ödülü standart bir A enerji sınıfı modelden %58 daha az enerji harcayan bir buzdolabı ile kazanmış. Böylelikle günümüz sorunlarının en önemlilerinden olan sürdürülebilirlik konusunda çalışmaları ödüllendirilmiş ve bu konuda uluslar arası saygınlığını kazanmış.

 

Arçelik’in bugünkü başarılı pozisyonu 58 yıllık bir emeğin ürünü. Kendini yenileyen, büyüten ve gelişmelere öncülük eden bir şirket olarak Arçelik, ülkemizin en saygıdeğer markalarından biri olarak kabul ediliyor. Arçelik’in geçmişi, ödülleri ve ürünleriyle ilgili söylenecek olumlu çok şey var. Ancak aslında günümüzde Arçelik markasının oluşturduğu çağrışım her şeyi özetler nitelikte.

1 yorum: