8 Mart 2013 Cuma

Sorumlu Gazete


                Şirketlerin birer tüzel kişi olarak kabul edilmesi,  onların kanun önünde bazı sorumlulukları olduğunu gösteriyor. Yani şirket dava eden ve dava edilebilen bir ‘kişi’ konumunda bulunuyor. Bu da akıllara şirketlerinde bazı sorumlulukları olduğu fikrini getiriyor. Nasıl ki her insan kanunların ötesinde yaşadığı topluma göre çeşitlilik gösteren bazı kurallara, değerlere uyması gerekiyorsa; şirkette bir kişi olarak bunlara uyması gerekiyor. Bu bağlamda ortaya çıkan bir kavram ‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk’. Bende Kurumsal Sosyal Sorumluluk’ alanında başarılı gördüğüm bir gazeteyi ve yaptıklarını incelemek istiyorum.
                Bahsettiğim gazete Türkiye’de çok bilinen ve okunan gazetelerden biri. Benim özellikle bu gazeteyi seçme sebebimse aile içi şiddet konusunda gösterdiği duyarlılık ve yaptığı çalışmalar.
                Gazete yaklaşık 7 yıldır aile içindeki şiddeti durdurmaya yönelik kampanyalar, konferanslar ve eğitim çalışmaları sürdürüyor. Hedeflerinin sürdürülebilir bir proje yaratmak olduğunu söylüyorlar ve bence bu konuda başarılılar.
                Aile içi şiddet son dönemlerde özellikle kadına karşı olan şekliyle toplumumuzun önemli gündemlerinden biri. Kimse bir şey yapamıyor ve her gün bir kadın daha hayata gözlerini yumuyor. Birçok STK bu konuda çalışmalar sürdürüyor ve bu konuda gazete de çıkan her haberde de gazete haberin yanına bir logo koyuyor: akan bir gözyaşı... Bu konuda kişisel fikrimi belirtmem gerekirse ülkemizde her gün gerçekleşen kadın cinayeti akan bir gözyaşıdır, bir kara lekedir!
                Aile içi şiddet konusunda yaptığı çalışmaların dışında gazete çevre konusunda da duyarlı bir yaklaşım sergiliyor. İnternet sitelerinde okuduğum bilgilere göre gazete bu konuda oldukça dikkatli. Her türlü atıklarını Çevre Bakanlığı'nın belirttiği şartlara uygun bir şekilde hazırlayan gazete baskılarında da geri dönüşüm yöntemiyle elde edilmiş kağıt kullanıyor.
                Yaptıkları çalışmaların hepsini kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşan ve çalışmalarına devam eden gazetenin Kurumsal Sosyal Sorumluluk anlamında yerinde hareket ettiğini düşünüyorum. Çevreye, var oldukları topluma ve bu toplumun önemli sorunlarına karşı ürettikleri projeler sorumluluk anlamında önemli bir yer tutuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder