21 Mart 2013 Perşembe

BİR DOST TEKNOLOJİ HİKAYESİ..

 "Vestel olarak faaliyetlerimize kuruluş yılımız 1984’te başladık. Zorlu Holding bünyesine katıldığımız 1994 yılından beri ise üretim gücümüzü, ihracatımızı ve sahip olduğumuz pazar payını katlayarak artırmayı sürdürüyoruz." işte böyle başlamıştı Vestel'in hikayesi şu anda Türkiye'nin en bilinen ve itibar sahibi 10 markası arasında yer alan bir kuruluş. 

Bakalım Vestel bugüne kadar neler yapmış ilk kuruldukları yıldan itibaren 29 yıllık marka geçmişin de nelerle anılmış ..
Vestel 'in hikayesi Zorlu holding ile kesişmeden önce Vestel'in asıl sahibi 1984 yılında Vestel'i kuran  Asil Nadir Dünya çapında ünlü olan bir iş adamıdır.( İlk kurulduğunda Vestel'in %74.81 hissesi Hollandalı bir holdinge aittir. ) Vestel’in kurulduğu yıl Asil Nadir Sunday Times gazetesinde Dünyanın en zengin 11 iş adamı içinde gösterilmiştir. Peki ne oldu da bu en zenginler arasında gösterilen patron Vestel şirketini Zorlu holding’e kaptırdı? Cevap çok basit Türkiye'de yaşayınca yolsuzluktan batan şirketlere alışıyor insan, Vestel'in de hikayesi aynı ancak tek bir farkı var ki o da şirketin son demlerini yaşarken Zorlu holding bünyesine katılması. Vestel markası için Zorlu holding bünyesine katılmak, yeni bir Dünya’nın kapılarının açılması demekti. Yıllar içinde Zorlu holding bünyesine kattığı Vestel'i büyüttü ve yüksek ciro hedefli bir şirket haline getirdi.
 E şimdi sormazlar mı adama ne oldu nasıl oldu da bu şirket böyle zor bir durumdayken şu anda Türkiye'nin en hatırı sayılır şirketleri arasına girmeyi başardı. Burada da Zorlu holding'in ki Vestel şirketini ilk aldığında Zorlu holding çok fazla bilinen bir şirket olmamasına rağmen, şirket olarak benimsedikleri politikayı uygulayıp, canla başla çalışarak her geçen gün kendini yenileyip, daha iyisini yapmaya çalıştığını görebiliriz. Bir şirketin hatırı sayılır bir şirket olabilmesi için ilk önce çalışanlarına değer vererek onlara kişisel gelişim ve eğitim imkanı sunarak, gerekirse ödüllendirerek çalışanlarının yüksek motivasyonunu sağlaması gerekir ki çalışanlardan aldığı verim artsın ve müşterilerin daha memnun olmasını sağlasınlar. İkinci olarak ise bir şirket sürekli kendini yenilemeli gelişen ve değişen çağa ayak uydurmasını bilmelidir. Vestel bu yukarıda saydığım iki maddeyi de doğru bir şekilde yerine getirdiği için bugün itibar sahibi markalar arasında yer almakta. Ancak tabi ki bir markanın itibar sahibi olması için bundan daha fazlası gereklidir ve Vestel bunu görür, ürün yelpazesinde tasarım harikası ve çevreye dost olan teknolojik ürünleri bulundurur. Bir markanın itibar sahibi olabilmesi için onlarca bileşen vardır ki saymakla bitmez fakat bana göre bu söylemiş olduğum ilk üç madde en önemli maddeler, bir şirket size kendinizi önemli hissettirmiyor ve sizinle ilgilenmiyorsa bu günümüz Türkiye’sinde bu şirketin yok olmaya mahkum olduğunun bir göstergesidir.
Şimdi biraz da Vestel 'i araştırırken en çok dikkatimi çeken olaylara gelelim. İhracatta üst seviyede bulunmaları, Türkiye'de ve Dünyada birçok şirkete sahip olmaları ve en önemlisi AR-GE bölümüne çok fazla yatırım yaparak kendilerini geliştirmeleri Vestel’in gelişime ne kadar emek harcadığının kazandığı itibarı hak ettiğinin bir göstergesi benim için. Fakat Günümüz Türkiye’sinde itibar sahibi olmak için çok fazla şey gerekli demiştim. Bunlardan biri de bir şirket itibar sahibi olmak istiyorsa sosyal sorumluluk projeleriyle halkına destek olmalı. Vestel’in seçtiği sosyal sorumluluk alanı çevre ve Vestel diyor ki : “Çevre dostu olmanın bir tercih değil, herkes için bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Daha iyi bir gelecek için sadece yeni teknolojiler geliştirmenin yeterli olmadığını biliyor, dünyamızı koruyacak çözümler üretiyoruz.
Bu yüzden, teknolojilerimizi enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanacak, daha fazla geri dönüştürülebilir malzeme içerecek, ozon tabakasına daha az zarar verecek şekilde durmaksızın geliştiriyoruz.” ( E kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz Vestel o kadar kazancın var bir zahmet artık çevre dostu teknolojiyi de üretiver yani )
 Dost teknolojisiyle tasarımıyla ve yaptığı daha birçok şeyle neden itibar sahibi olduğunu kanıtlayan ve bu itibarını kazandığı tasarım ödülleriyle taçlandıran Vestel umarım bu çizgisini bozmadan daha uzun yıllar bizim için teknoloji üretmeye devam eder. 

0 yorum:

Yorum Gönder