13 Mart 2013 Çarşamba

Hepimize örnek bir " tüzel kişilik"


Son dönemlerde bireylerin sosyal konularda sorumluluk üstlenmeleri bilincini yaymak için yapılan çalışmalar doğrultusunda ön plana çıkan “sosyal sorumluluk” kavramı, özellikle “tüzel kişilik” olarak adlandırılan şirketler tarafından çok benimsendi. Kimisi bu kavramı bir pazarlama ve reklam aracı olarak görüp projelerle göze çarparken, kimisi gerçekten bu bilince sahip olduğunu reklamını yapmadan gösterdi.

Her şirketin olduğu gibi az sonra bahsedeceğim şirketin de birincil amacı tabi ki kâr sağlamak. Ancak iş yaptığı toplumun ihtiyaçlarına kayıtsız kalmayan ve büyüklüğüyle doğru orantılı olarak sağladığı toplumsal katkıyla da örnek gösterilebilecek bir şirketler grubu aslında. 1944 yılında kurulan bu şirket günümüzde bünyesinde çelik, distribütörlük, enerji ve lojistik olmak üzere 4 ayrı sektörde faaliyet gösteren uluslar arası çapta bir holding olmuştur. Bu zamana kadar yaptığı başarılı işlerle ve genişleyen bünyesiyle saygı duyulan bir kuruluş olmayı ve Türkiye ekonomisinin önemli bir paydaşı olmayı başarmıştır.

Kurulduğu günden beri çevresine, çalışanlarına, tedarikçilerine ve müşterilerine karşı sorumluluğunun farkında olan ve çalışmalarını bu yönde devam ettiren bu kuruluş, 1997 yılından itibaren toplumdan kazandığını yine topluma kazandırmak amacıyla çağdaş sanat müzesi ve sergi salonları açarak, dünya çapında bir orkestra kurarak ülkemize kültür-sanat alanında katkılarda bulunmuştur. Daha sonradan kurduğu vakıflar ve okullarla ihtiyacı olan gençlere burs imkânı sağlamaya devam etmektedir. Ayrıca spor kulüplerine sponsorluklar verip destek olmuş, ürettiği ürünlerin ve üretim şekillerinin çevre dostu olmasına dikkat etmiştir. Kaynakları en iyi şekilde kullanarak; ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlikte üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getiren, kültür-sanat, eğitim, spor, çevre gibi konularda sayısız katkısı olan bu kuruluş, ülkesine ve toplumuna desteğini istikrarlı bir biçimde sürdürmektedir.

İş dünyasına baktığımızda bu şirketler gurubunun faaliyet gösterdikleri sektörlerde öncü olmanın yanı sıra, sosyal sorumluluk bağlamında da gururla adından söz edebileceğimiz bir pozisyona sahip olduğunu görebiliriz. Bugünkü saygınlığını veya büyüklüğünü yaptığı sosyal sorumluluk projeleriyle elde etmediğini ancak, bu saygınlık ve büyüklüğünü sosyal sorumluluk projelerinde başarılı olmak için kullandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder