13 Mart 2013 Çarşamba

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK BİR ENSTRÜMANDIR

Günümüzde sosyal sorumluluk her bir vatandaş için nasıl vicdani bir yükümlülük ise , kurumlar için de öyledir. Çünkü kurumlar da toplumla iç içedir artık , bir vatandaş kimliği vardır ; ve bundan kaynaklı toplumun kurumlardan bu yönde beklentileri vardır.


Bu nedenden KSS projeleri kurumlar için önem arz etmekte , ve titizlikle icra edilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda incelediğim ve değerlendireceğim şirket  boru imalat sanayiinde faaliyet göstermektedir.Şirket KSS kapsamındaki projelerini eğitim, kültür sanat ve çevreye duyarlılık olmak üzere üç başlığa ayırmıştır. Eğitim ve kültür sanat faaliyetleri daha merkeziyken , çevre çalışmaları fabrikaların konumlandığı bölgeler etrafında , oradaki birimler tarafından yönetilmektedir.

Şirket 2010-2012 yılları sürdürülebilirlik raporlarında belirttiği üzere, eğitim faaliyetleri olarak ; bir üniversitesinin hukuk fakültesinin inşaatını ve bir başka üniversitenin kafeterya ve konferans salonundan oluşan  öğrenci merkezinin inşaatını üstlenmiştir.Kendi bünyesinde 150 öğrenciye burs vermenin yanı sıra , başka bir proje kapsamında da 100 öğrenciye burs ve eğitim imkanı sağlamaktadır. Ayrıca okul öncesi eğitim ile alakalı bir kitabın sponsorluğunu üstlenen şirket , ana okullarına bu kitaptan 5000 adet ücretsiz olarak dağıtmıştır.

Çevre projelerinde ise hem çalışma yaptığı illerin il orman müdürlükleri hem de TEMA vakfı ile çalışmaktadır.
İl orman müdürlükleriyle yaptığı çalışmalar kapsamında 1,5 milyon ağaç dikmekte olan şirket , TEMA ile beraberse tarımsal verimlilik , sulama çalışmaları yürütmektedir.Küresel ısınmayla mücadele kapsamında ise Cancun Bildirisi'ni imzalamış ve fabrikalarındaki karbon salınımını azaltmıştır. Bunlardan yola çıkarak şirketin hem uluslarası hem de yerel düzeyde çevreye karşı sorumlu bir tavır içinde olduğunu ve faaliyetlerini titizlik içerisinde gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

Şirketin eğitim ve çevre alanındaki KSS projeleri her ne kadar başarılı olsa da, ses getiren projeleri kültür sanat alanında olmuştur. Şirket kültür sanat faaliyetlerinde hem sponsor hem icracı olarak karşımıza çıkmakta ve   Türkiye'deki en prestijli kültür sanat mecralarından biri olarak kabul görmektedir.Şirketin bu alandaki faaliyetlerini sürdürdüğü vakıf uluslarası müzik birliklerine üye olmakla beraber ; Türkiye'nin en büyük filarmoni orkestrasına , bir çocuk korosuna müzik evine ve müzik ofisine sahiptir. Vakıf Türkiye'deki ilk müzik ofisini açmıştır. Müzikle ilgilenen genç yeteneklere burs sağlamakta ve İstanbul Müzik Festivali'ne 10 yıldır sponsorluk yapmaktadır. Bunların dışında vakıf her sene bir kaç çağdaş sanat sergisine ev sahipliği yapmaktadır.İçeriği bu sergilerden oluşan bir de kitap yayınlanmıştır.

Aslına bakıldığında şirket içinde bulunduğu sanayiden kaynaklı tüketiciye direkt bir hizmet vermemektedir. Reklam ve tanıtım faaliyetlerine bağlılığın düşük olduğu bir alandır.Şirketin KSS faaliyetleriden bir gelir ya da bulunduğu sanayiiye yönelik bir çıkar elde etmediği de gözetilirse, KSS bağlamında sorumlu ve gerektiği gibi hareket etmiş olan bir kurum olduğunu söyleyebiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder