20 Mart 2013 Çarşamba

Hacı Abdullah Lokantası


Hacı Abdullah Lokantası, Beyoğlu’nun Atıf Yılmaz caddesinde bulunur. Ağa Cami’nin yanından girince, Osmanlı ve Türk yemekleri üzerine hizmet veren bu tarihi lokantayı görebilirsiniz.
Hacı Abdullah, tarihe meydan okurcasına 1888’den beri ayakta duran ender bulunacak cinsten bir yemek merkezidir. 1888 yılında ilk kez Karaköy Rıhtımı'nda Abdullah Efendi adıyla bizzat Sultan II. Abdülhamit tarafından verilen ruhsat ile açılmıştır. 1915 yılında ise Karaköy’den Beyoğlu’na taşınır. Tarihi boyunca önemli siyasi simalara, sanatçılara, yazarlara, sade vatandaşa hizmet vermiştir.
Hacı Abdullah, menüsü bakımından her yerde bulamayacağınız bir zenginliğe sahiptir. Lokantaya girdiğinizde tarihi mimarisi, burnunuza gelen iştah kabartan kokuları ve verdiği hava itibariyle kendinizi Muhsin Bey filminde hissedebilirsiniz. Film seçimi konusunda serbestsiniz tabi.
Burası, misafirlerinin özellikle Türk mutfağını yaşatması açısından övgüyle değerlendirdikleri bir lokantadır. Aynı zamanda, cadde üzerinde değil de bir ara sokakta bulunması onun Beyoğlu’nun gürültüsünden biraz olsun kaçabilmesini sağlamıştır. Siz de bu kaçamak sakinlik içinde, dostlarınızla buluşup sohbet edebilir ve Türk mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz.
Yemek, her kültürün önemli halkalarından birini oluşturur. Hacı Abdullah lokantası da tarihi Türk mutfağını koruyup kolladığı için çok şey borçlu olduğumuz bir markadır.
Lokantanın ünlü misafirlerinden Orhan Pamuk Hacı Abdullah’ı,  buradaki yemekleri babaannesinin evinde yediklerine benzettiği için ikinci babaanne evi olarak değerlendirmiş.
Tavsiyem odur ki, yolunuz aç bil aç Beyoğlu’na düşerse meydandan tünele doğru yürürken kendinizi, burnunuzun götürdüğü yere atın. Anneniz her zaman yanınızda olamaz ama Hacı Abdullah hep aynı yerde sizi bekler.

0 yorum:

Yorum Gönder