19 Mart 2013 Salı

"LEGO"ING


      Günümüzde markaların bilinirliğini etkileyen faktörlerden biri de markaların kuruluş ve başarı hikayeleridir.  Bu yazımda çocukluğumun en büyük zevklerinden biri olan ve 90'lı yılların neredeyse bütün çocuklarının tanıdığı Lego'dan bahsetmek istiyorum.

       Lego Danimarkalı sıradan bir marangoz olan Kirk Christiansen tarafından kuruldu. İlk olarak mütevazi bir atölyede kurulan bu firma dünyanın en ünlü oyuncak şirketi olma yolunda ilk adımını atmış oldu.
       Christiansen, 1916 yılında Billund'da 1895'den beri faaliyette olan bir ahşap doğrama atölyesini satın aldı. Hayatını bölgedeki çiftçilere evler ve çeşitli eşyalar üreterek kazanıyordu. Ancak iki oğlunun çıkardığı yangında Christiansen'in atölyesi kül oldu. Fakat yılmayan çalışkan marangoz daha büyük bir atölye inşa etti ve işini genişletmek için çalıştı. Fakat bu sefer de zamanının büyük krizi işlerini zora soktu. Ürünlerinin üretim maliyetlerini minimuma indirmek isteyen marangoz, ürünlerinin minyatür tasarım kitlerini üretmeye başladı. Ürettiği minyatür evler, katlanabilir merdivenler, koltuklar ona oyuncak üretme ilhamını verdi.
        1932'de ilk mağazasını açan marangoz, tahta oyuncaklar, domuzcuk kumbaralar, arabalar, traktörler ve kamyonlar yapmaya başladı. İlk başta mütevazı bir başarı sağladı. Fakat çevresindeki çiftçi aileler fakirdi ve bu oyuncakları çocuklarına alamayacak durumdaydı. Çiftçiler oyuncakları ancak yiyecek karşılığı alabiliyorlardı. Her geçen gün yeni fikirlerle şirketini ilerletmeyi başarın Christiansen oğlu Godtfred'le birlikte 1934'de Danimarka deyişi "leg godt" (iyi oyna) adını alarak markalaştı. 

İlk Lego'lardan bir araba

       Sonuç olarak günümüzde dünyanın en ünlü oyuncak şirketlerinden biri haline gelen Lego'nun benim için yeri çok ayrıdır. Çocukluğumun büyük bir kısmı bu oyuncaklarla oynamakla geçti. Ayrıca Lego sadece bir oyuncak değil, geleceğin mimarlarının da ilk adımlarıdır. Lego'nun duygu dolu hikayesini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
       


0 yorum:

Yorum Gönder