9 Aralık 2012 Pazar

YENİ DÜNYA DÜZENİ


Sanayi Devrimi ile üretim güçleri değişmiş; kazma, saban gibi basit el makinelerinin yerini makineler almış, seri üretime geçilmiş ve küçük işletmeler yerini büyük işletmelere, global şirketlere bırakmıştır. Sermaye el değiştirmiş, “para” ve “sömürü”  bireylerin yaşam merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyılda şirketler işleri sistemli ve planlı bir hale sokmak için oluşturulurken; günümüzde şirketler bir birey haline gelmiş, toplumları etkileyen ve toplumlardan etkilenen bir yapıya dönüşmüştür. Kısacası şirketler yasalar karşısında “tüzel bir kişilik” yani birer birey haline gelmiştir ve şirketlerin kar odaklı mı yoksa toplumsal refah için mi çalışacağı, büyük bir tartışma konusu olmuştur.  The Corporation belgeseli de bu ikileme değiniyor ve Sanayi Devrimi’nin getirdiği günümüzün ekonomik düzenine, kapitalist sisteme eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Şirketlerin yasalar karşısında kazandıkları bu yeni benliğin sonucu olarak dönüştükleri yeni kişiliklere değiniyor yani psikopat kişiliklere…

 Şirketlerin büyümesi ve global-modern şirketlerin kurulması dünya için iyi bir gelişme olması beklenirken tam tersinin oluşu; bu ödüllü belgeselde anlatılan tam da bu: saldırgan, çevre düşmanı, sorumluluklarından uzak, duyarsız, yalnızca kendi çıkarını düşünen, kâr odaklı, hilekar şirketler kısacası çağımızın psikopatları. Toplumsal faydayı, doğayı ve ahlakı hiçe sayan bu yeni “modern” şirketlerin; suçluluk duymadan nasıl umarsızca hareket ettiğini, doğayı ve insanları nasıl hiçe saydığını The Corporation gözler önüne seriyor. İnsanlığı cehennemin içine çeken şirketlerin korkunçluğunu ve insanlık ve çevre için nasıl bir tehdit oluşturduğunu bize açıkça gösteren bu belgesel herkesin izlemesi gereken ve büyük bir ders çıkarması gereken bir yapım. 

Bu belgeseli izledikten sonra siz ne istediğinizi bir düşünün... Para odaklı, insan emeğinin umarsızca kullanıldığı, duygusuz, bencil, kirli ve ölü bir dünya mı; yoksa iyi bir gelecek, temiz bir dünya ve mutlu bir son mu?


0 yorum:

Yorum Gönder