9 Aralık 2012 Pazar

10 Points Goes To Mark Achbar



Kapitalizm eşliğinde şirketlerin  piskopatlığını gözler önüne seren ve insanları sorgulamaya iten başarılı bir belgesel.  Film boyunca  şirketlerin  kendi  çıkarları uğruna  çevreyi kirlettiği , reklamlar aracılığıyla beyinlerimizi yıkadığı,  insanların iradesi dışında tüketim çılgınlığı yarattığı bilgisi veriliyor.  Kapitalist sistemin ilerleyişinde bu gidişat bize normalmiş gibi gözüküyor. Şirketlerin kar uğruna yaptıkları her şey onları haklı çıkarıyor,  üretim için seçtikleri  her yol mübahmış gibi gözüküyor.
Günümüzde şirketlerin elindeki bu büyük güce politikada bağımlı hale geliyor. 11 Eylül saldırıları sonucunda altın  ve benzin fiyatlarının  büyük bir artış göstermesinden büyük kazançlar sağlayanlar vardır ve bunlar politikacıların arkasındaki görünmez güçlerdir.
1940’larda başlayan kimyasal gelişmelerle  şirketler insan sağlığına  zararlı tüketim maddesi üretmiş ve bunların bir çoğunu bilinçli bir şekilde üretmeye devam etmiştir, daha sonra ise çoğu ceza almıştır. Fakat aldıkları cezalar yaptıkları hatalar için caydırıcı özellik taşımamaktadır. Şöyle ki şirket yaptığı işten 100 milyon dolar kar ediyor ama ceza olarak 10 milyon dolar ödüyor, bu da doğal olarak şirketleri kapitalist rekabet içinde bu tarz davranmaya itiyor. Piyasada var olabilmek için kapitalist sistemin kurallarına uymak zorunda kalan  şirket ceolarıda ahlak kurallarına uygun olmayan işleri yapmak zorunda kalıyorlar.
Mark Achbar, kendi ellerimizle büyütüp canavarlara dönüştürdüğümüz şirketlerin gerçek yüzleriyle bizleri tanıştırıyor. Bu anlamda The Corporaiton kapitalist sistemin bizlere  normal sıradan kabul ettirdiği  acı gerçekleri sorgulatan başarılı ve yakın çevreye izletilmesi gereken bir belgesel.

0 yorum:

Yorum Gönder