10 Aralık 2012 Pazartesi

THE CORPORATİON


Buğra Bingöl

11015053

PUB 201

09/12/12

 

THE CORPORATİON

 

    Şirket sahipleri kendilerini o kadar para kazanmaya odaklanmışlar ki insanlara, hayvanlara, bitkilere yani bütün canlılara nasıl bir zarar vereceklerini bilemiyorlar daha doğrusu düşünmüyorlar. Kendilerini biz ticaret yapıyoruz diye kendilerini savunuyorlar. Şirket sahip en büyük avantajı özel şirketler oldukları için aslında kendi içlerinde bir devlet oluşturdukları için kanunlarla, yasalarla fazla cezalandıramıyorsunuz. Çünkü şirketlerin çok zeki avukatları başka bir deyişle kurt avukatlar oldukları suçu kanunlara göre savunuyorlar ve ona göre davranıyorlar. Kanunlara göre şirketler bir kişi olarak tanımlandırıldığı için şirketler kendi içinde fazla bir sorun çıkmıyor.

 

    Özel şirketler kendi işlerini yapmaları için gelişmemiş ülkeleri seçiyorlar ve oradaki halkla da fazla muhatap olmadan işlerini 14 dolarlık bir giysiyi orada insanlara 8 sent gibi satıldığı ücrete göre hiçbir şey olmayan paraya karşı yaptırıyorlar buna düşük işçilik denir. Nike’ın CEO’su Endonezya’da fabrikası olmasına rağmen hiç gitmemesi ve bir gazeteci bilet alıp gitmek istediğini söylemesine rağmen gitmeyip, adama da tenis maçına gidiyorum istersen seni bırakayım diyor. Ne yazık ki bu capitalizmin bir ürünü olarak görüyorum.

 

    Reklamlar,şirket ürünleri,para kazanma açlığı bütün gezeni tehdit ediyor.Kendi ürünleri yapıp vurdum duymaz bir şekilde yapıp para kazanmak her şeyi yapan insan topluluğudur şirket sahipleri.Olan ise gezegende canlıları ve ürünlerde yapım aşamasında kullanan canlıları işlerini yapmak için çeşitli maddeler veriyorlar.Bunların hepsi canlıları gezegenden soyutluyor.Kapitalizm şirket sahipleri iyi ama dünyanın çoğunlunu oluşturan canlılar için bir zülüm çeşididir.Bunun da devlet  politikası olması daha da düşündürücü olması da ayrı bir konu.Çünkü insanların verdikleri oylarla getirdikleri insanlar onları bir köle gibi kullanmaları sanki insanların kendisini vurmasına benziyor.

   

 

0 yorum:

Yorum Gönder