30 Aralık 2012 Pazar

Sinemanın (A)vrupa Alanı

             Kendi halinde bir sinema meraklısı olarak, bilhassa Avrupa Sineması'na bayılırım. Avrupa Sineması,  minimal anlatımlı, kaygısı sanat olan ve başarılı her örneğiyle izleyeni adeta yeniden biçimlendiren bir güce sahiptir. Bu muazzam kültürel oluşuma yıllardır birbirinden usta yönetmenler katkı sağlamışlardır. Avrupa Sineması'nı var ettikleri özgün işleri ile bizler için vazgeçilmez, çok değerli ve özel kılan bu önemli isimlere Jean-Luc Godard, Agnes Varda, Krzysztof Kieslowski, Vittorio De Sica, Michael Haneke ve daha niceleri örnek verilebilir. Bu isimler Beyazperde aracılığıyla sıradanı, kişiseli, öteki kadını, konuşulmayanı, renksizi, sessizi ve kitlesel olan pek çok işte bulamadığımız sadeliği sunmuşlardır biz sinemaseverlere.


         
                Avrupa Sineması'nı konu edinmiş bir mecra var zaman zaman takip ettiğim."Avrupa Sineması" adlı bu site birkaç sinemaseverin bir araya gelmesiyle kurulmuş. Site içeriğinde; filmlerle ilgili notlar, yorumlar, yönetmen röportajları, sinemayla ilgili güncel haberler ve bazı spesifik yönetmen sineması incelemeleri bulunabilir. Sitenin kurucuları, gayelerini şöyle ifade etmişler: Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa Sineması'nı daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. 

               Site fikir olarak güzel bir temele dayanıyor. Fakat ne yazık ki yetkin bir sinemaseverin çok zevk alabileceği bir içeriğe sahip değil. Yazılar sinema üzerine derin bir temele dayanmıyorlar. Eleştiriler genelde ortalama kalıyor. Birde site biraz yavaş güncelleniyor.

              Tabi bu sitenin olumlu yanları da mevcut. Her şeyden önce, yazar kalitesi güzel. Yazarların iddiaları iyi bir izleyici oldukları yönünde şekillendiği için zaten sinemacılık iddiaları bulunmadığından yaptıkları iş amatör bir ruh taşıyor. Bu amatör ruh da siteyi samimi kılıyor. Yorumlanan filmler de son derece önemli ve sanat kalitesi yüksek filmlerden oluşuyor. Seçtikleri filmler ve yönetmenler Avrupa Sineması'na ilgi duyan okurları doğru adreslere sevk edebilecek nitelikteler. Birde Avrupa Sineması üzerine çok mecra bulunmaması  gerçeğinden yola çıkarsak bu birkaç sinemaseverin Avrupa Sineması'nı yüceltmeye ve yaygınlaştırmaya çalışarak gösterdikleri sinema emekçisi çabaları takdir toplayacak cinsten.

              Macar yönetmen Istvan Szabo "Sinema dünyayı değiştiremez" derken haklı bir noktaya değiniyor. Fakat kimsenin yadsıyamayacak olduğu sinemanın insanları kesinlikle değiştirdiği gerçeğidir. Avrupa Sineması da bu değişime çok şey katmıştır.

              İzleyin, izlettirin efendim.


http://avrupasinemasi.blogspot.com/


0 yorum:

Yorum Gönder