9 Aralık 2012 Pazar

Artık Gerçekleri Görelim

     The corparation; belgesel filmi şirketlerin geçmişten günümüze kadar yapmış olduğu faaliyetleri tüm gerçekliği ile işlemiştir. Şirketlerin uygulamış olduğu politikalar ile öyle veya böyle yapmış olduğu kıyımları gözler önüne seriyor. Doğal yaşamı bozarak dünyayı biraz daha sona yaklaştırarak nasılda insanların hayatları hiçe sayılarak davranılıyor bunu çok iyi bir şekilde anlamamızı sağlıyor. Belgeselde açık bir şekilde kapitalizm eleştiriliyor. Kapitalizmin insanların hayatlarını nasılda birer oyuncak gibi kullandığını bizlere gösteriyor. Kapitaliz düzenin geçmişten bugüne olan serüvenini bazen komik ama bazen de acı bir şekilde bizlere sunuyor. 


Şirketlerin iyi imajların altında yatan çirkinlikleri gösteriyor. Dünyada ve Türkiye’deki şirketlerin doğaya olan zararları gün geçtikçe çoğalırken, diğer yandan nükleer tesisler kurulmaya devam ediyor. Nükleer tesislerin zararı bilindiği halde bu tesisler kurulmaya devam ediyor. Çünkü nükleer tesisin kurulmasında çıkarı olanlar bunu istiyor. Ama bu insanlar sadece kazanacakları parayı düşünürken bir şeyi unutuyorlar oda doğaya verdikleri zararı. Geçenlerde duymuştum doğa bir gün ondan alınanları geri alır diye… Bence çok doğru katılmamak elde değil. Ama daha çok para kazanmak için bunu yapan şirketler doğaya ve insana verdiği zararı anlamak istemiyorlar. Üstelik tarih de birçok nükleer facia örnekleri olduğu halde. Buradan çıkartılacak sonuç insanlar para kazanmak uğruna nasılda yaptıkları katliamların farkına varmıyorlar buda çok düşündürücü.













Diğer yandan Asya ülkelerine kurulan fabrikalar ile ucuz işçi gücüne sahip olarak, daha az paraya işçi çalıştırarak daha fazla ürün elde ediliyor. Bu şekilde bu insanlar açık bir şekilde sömürülüyor. Azda olsa para paradır diyen insanlara başka çare bırakılmıyor ve insanlar ağır şartlarda çok az paraya çalıştırılıyor. Yani aslında karın tokluğuna. Ve böylece kapitaliz düzen insanları bu şekilde kullanmış oluyor. Örneğin Nike, Adidas, zara, vb. birçok marka bunu yapıyorlar.  Dünyadaki birçok oyuncak ve kırtasiye ürünleri Çin de üretiliyor. Üretilen ürünlerde kullanılan kimyasallar insanların hayatını özellikle çocukların hayatını tehlike altına alıyor. Ama bu ürünleri dünya pazarına sunan şirketler kazanacakları paradan başka bir şey düşünmedikleri için umursamıyorlar. Onlar için önemli olan tek şey para. Bu da gelinen noktayı bizlere açık bir şekilde gösteriyor.


Bir başka gerçeklik ise şirketlerin ve şirket sahiplerinin arkasındaki güçlü insanlar. Yani hükümetler  Dünyanın birçok ülkesinde hükümetler şirketleri destekliyor. İster iyi ister kötü olsun yaptıkları her durumda destekleniyor. Aralarındaki ilişkiler karşılıklı çıkara dayalı olan bu kötü sistemde yine olan masum insanlara oluyor.


Genel sonuç olarak insanoğlu kendi eliyle mahvettiği bu dünyadan sadece ama sadece kendisi sorumludur.  Ama neden olan hep masum insanlara oluyor sorusunu artık insanlar ciddi ciddi düşünüp bu doğrultuda bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum.












0 yorum:

Yorum Gönder