9 Aralık 2012 Pazar

Doğumun Ölümü...



   İzlediğimiz videonun içeriğine baktığımızda anonim şirketlerin günümüzde hakim kurumlar olduğunu görüyoruz. İnsanlar şirketlerde ortak bir hedef için beraber çalışırlar. Şirketler her kimin zararına olursa olsun kar için çalışırlar. Anonim şirketleri, çeşitli amaçlara hizmet için birlikte çalışan bireyler topluluğudur. 1712 yılında endüstri çağı başlamıştır ve modern anonim şirketler doğmuştur. Anonim şirketler köken olarak belirli bir fonksiyon yürütmek için bir devlet tarafından imtiyazlar verilen insan topluluklarıdır. İç savaşın çıkması ve endüstri devrimi ile şirketler büyümeye başlamıştır. Bu nedenle demir yolları yapımında artış olmuştur.
   Siyahlara eşit haklar verilmesi için 14. yasa değişikliğine gidilmiştir. Bunun amacı tarihimizde sık sık karşılaşıldığı gibi eyaletlerin siyahların yaşam, özgürlük ve mülklerini almasını önlemekti.
   Şirketler bir kişidir ve anayasa mahkemesi buna uyar. Şirketlerin temel çizgileri vardır. Sadece parayla ilgilenmek yerine çevreyle de ilgilenmelidirler. Yararlı şeyler üreten firmalarda bulunmaktadır ama onlarda bunu kar dürtüsünden dolayı yapmaktadırlar. Onlar için yeterli diye bir şey bulunmamaktadır. Dışarıdakiler olarak bahsedilen şey "bırakalım da bu işi de başkaları halletsin" fikrinden ortaya çıkmaktadır. Üretilen mal pahalıya satılırken üretilen mal başına üretimi yapan işçiler düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. 1940 yılında sentetik ve yaratma yeteneği çağı olarak yeni bir çağ başlamıştır. Yeni kimyasallar, sentetik kimyasallar ortaya çıktı. Pek çok farklı, yeni ürün üretildi. Petrokimyasal çağı çevreye ve insanlara zarar verdi. Endüstri nedeniyle kanser ortaya çıktı. Hava ve suda kirlilik arttı. Bu sebeple insanlar ve diğer canlılar çok fazla zarar gördü.
   İşten çıkarmalar modern kapitalizmin yarattığı bir sonuçtur. Kurum içinde çalışan kişiler her ne kadar gündelik hayatta iyi insan olsalar da kurumun içinde canavarlaşırlar. Çünkü kurum canavarcadır. Her ürünü sürdürülebilir olarak yapmak mümkün değildir. Sadece fazla kazanç sağlamak için topraklara bir seferlik ürün verecek tohumlar ekilmektedir. 11 Eylül olayı sonrasında altın patladığı için herkes parasını ikiye katladı. Benzer bir durum 1991 yılında Amerika'nın Irak'ı bombaladığında petrol fiyatlarının artışıyla da görüldü.
   Zenginlik özel mülkiyetle ortaya çıktı. İtfaiye özel bir kurumken kamusallaştırıldı. Kamusal kurumlar kar peşinde değillerdir ve yan faydalarından dolayı zararına çalışabilirler. Örneğin; çelik endüstrisi zararına çalışıyorsa diğer endüstrilere ucuz çelik sağladığı için çalışıyordur. Durgunluk zamanında da çalışmaya devam ederler. Çünkü bu talebi arttırır ve durgunluktan çıkmaya yardımcı olur. Özel şirketler durgunlukta bunu yapmazlar. Onun yerine iş gücünü işten çıkartır ve bu yolla para kazanırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder