9 Aralık 2012 Pazar

Çürük Elma

     The Corporation, yaklaşık olarak 200 yıldır etkin olan şirketlerin dünya karşısındaki tutum, tavır ve davranışlarını en çarpıcı yönleriyle ele almıştır. Başta yalnızca kar amacı güden şirketler, buharlı makinaların üretimi ile, Sanayi Devrimi sonrası, tüm masumiyetlerini kaybederek birer psikopata dönüşmüş; ancak masumiyet maskelerini hiçbir zaman düşürmemişlerdir.


     Sanayi Devrimi ile, dünya üzerindeki tüm dengeler ortadan kalkmıştır. Öncesinde insan emeği ile yapılması zorunlu olan her şey, artık makinalarla yapılabilir hale gelmiş, bu nedenle de iş gücü ve insan emeği sömürülür hale gelmiştir. Öyle ki, dünyaca ünlü pek çok şirket bile, üretimi ucuza mal etmek için insan emeğini sömürmeye başlamıştır. Örneğin, Nike.



     Sanayi Devrimi'nin bir sonucuda, doğaya, insana ve diğer tüm canlılara zarar vermeye başlanmasıdır. Örneğin, petrokimyasallar, sentetik kimyasallar insan sağlığına zarar verdiği ortaya çıkmasına rağmen kullanılmaya devam edilmiştir. Kanserin bu kadar yaygın hale gelmesinin başlıca nedenlerinden biri bu tür ürünlerin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıdır. Başka bir örnek vermek gerekirse, hayvanlara verilen ilaçlar, onlara zarar vermekte ve bu hayvanlardan üretilen ürünlerde insanlara zarar vermektedir. Ve bu ürünlerin üretildiği fabrikalar, atıkları ile veya kullanılan makinalar ile doğaya düzeltilemez derecede zarar vermektedir. Veya, Calvin Klein, Johnson & Johnson gibi dünyaca ünlü birçok şirket, ürünlerini hayvanlar üzerinde test ederek onları hasta ediyor, hatta öldürüyorlar. Ve bu onları hiçbir şekilde rahatsız etmiyor.  Bütün bunlar, tüm canlı türlerini tehlikeye sokmaktadır. Fakat şirketler,
bunun etik olmadığını ve çevrelerine, hatta kendilerine bile zarar verdiklerini bilmelerine rağmen, cezalarını ödeyip aynı davranışı sergilemeye devam etmektedirler.

     Şirketler, günümüz dünyasında, birer birey olarak kabul görmektedirler. Bu da, tüm bu davranışların psikopatlıkla nitelendirilmesine yol açmaktadır. Tüm bu psikopatlığın nedeni de, daha çok para arzusu ve rekabettir.

     Sonuçta, The Corporation'ın da bize göstermeye çalıştığı, dünyanın kapitalizmin ateşiyle yanmakta olduğudur. Açıkça görülmektedir ki; bu ateş insanları ve şirketleri bu derece kör etmek için yeterlidir. Kapitalizm, daha iyiye, daha yüksek bir refaha ulaşmak adı altında dünyanın sonunu hızla getirmektedir.



0 yorum:

Yorum Gönder