8 Aralık 2012 Cumartesi

SEVİMLİ KATİLLER

      Son zamanlarda gelişen teknoloji ve bu gelişimin kısa dönem içerisinde yenilikler üzerindeki ivmelenmenin de etkisiyle , çevremizde  pek çok hizmet veren şirketler bulunmakta. Gerek müşteri üzerindeki satış politikaları gereği gerekse piyasada diğer rakip şirketlere karşı sürdürülen rekabet içindeki bu şirketler insanların gözlerini boyamak için akıl almayan yollara başvurmaktalar.
         
         The Corporation , filminde de ele alınan bu göz boyamalar şirketlerin insanlara kendilerini sevimli gösterdikleri maskelerinin arkasında yatan gerçeği , ne kadar kazanırsa kazansın tatmin olmak bilmeyen canavarın suratını gözler önüne seriyor. 

   Ülkemizde de hizmet vermekte olan pek çok şirket yaptıkları üretimin arkadasın da doğaya verdikleri zararları ört pas  etmek için pek çok yola başvurmakta bunların başında şüphesiz sosyal sorumluluk projeleri gibi yardım sever projelerde yer almak geliyor dışarıdan bakıldığında pekte haksız sayılmazlar çünkü yardım sever insanları kim sevmez ki. Kendi ve çevreye karşı verdikleri zararları fark eden bazı ülkeler sağduyulu yaklaşımları sayesinde yararlarından çok zararları olan bu şirketleri fark etmiş ve toplumu bilinçlendirmek , şirketlerin zararlarına ellerinden geldiğince ''dur'' demek adına bazı çalışmalarda bulunuyorlar. Ne yazık ki ülkemizde bu tarz olayların peşine düşecek insan sayısının azlığı ve hala anlayamadığımız sözüm ona rekabet kuralları ( reklamlarda başka firmaları küçük düşürecek veya zararına neden olacak ithamlarda bulunmak yasaktır) sayesinde çevrelerine zararda yarışır hale gelmiş bu şirketler insanların gözlerini boyamak için küçük bütçelerle reklam vermeleri yeterli oluyor. Hepimizin yakından tanıdığı BP , BASF , KFC , PFIZER , SHELL , P&G , PALMOLİVE v.b. hayatımızın her alanında hizmet bu şirketler sadece para kazanmak adına çevrelerine paha biçilemez zararlar vermekteler. Çok yakın bir zamanda oluşan teknik bir sorun sonucu British Petrol' e ait denizin altında bulunan petrol hattında büyük bir sızıntı meydana gelmiş , çevreye telafisi imkansız zararlar verilmiş ancak şirket sadece kuru bir özürle olayı ört pas etmiştir. Bu konu olayın oluştuğu zamanlarda pek çok insanın dikkatini ve tepkisini çekmiş ancak kısa sürede unutlmuştur. İnsanların günden güne tükenip bitmekte olan dünyamıza karşı olan vurdum duymaz tavırları ve şirketlerinde kârlılık artırma açısından tatminsiz egoları ilerleyen yıllarda  dünyamızı miras bırakacağımız toplumların yaşam standartlarını sıfır noktasına doğru hızla sürüklemekte. Bize düşen bir an önce bu gidişata dur demek ve oynan oyunlara daha fazla alet olmamak.
       

0 yorum:

Yorum Gönder