9 Aralık 2012 Pazar

YAM YAM STYLE

Şirketleri birer kişi olarak ele alabilirsiniz diyor Joel Bakan'ın kitabından uyarlanan, Mark Achbar ve Jennifer Abbott'un yönettiği "The Corporation" filmi. Şirketler insanoğlunun emek sarf ederek, yatırımlar yaparak büyüttüğü çocuklardır aslında. Bu şirketler insanlar gibi yargılanabilirler de. İnsanlardan ayrıldıkları nokta ise duygularının olmamasıdır.


Duygusuz olan bu şirketler yöneticileri tarafından duygulandırılıyorlar. Bu globalleşen kapitalizm düşüncelerinde şirketler dışarıdan bakıldığında çok anlaşılmayan aç gözlülüğe, daha çok kazanma hırsına,  daha çok kazanmak için her şeyi yapabilmek inancına bürünüyorlar kısacası birer yam yama dönüşüyorlar. "The Corporation" da tam olarak bundan bahsediyor ama sadece bahsetmiyor, bu bahsettiklerini birde belgelendiriyor bazı yerlerde ise açık açık şirketlerin isimlerini de veriyor. Bu yam yamların karşısında cesurca bir hareket aslında.


Bu hırs sonucunda şirketler çevreye belki de tedavisi olmayacak zaralar veriyorlar, ucuza ama çok ucuza insanları çalıştırıyorlar. Şirketler kuruluş amaçlarının iş yapabilmenin düzenlenmiş hali olduğunu unutuyorlar. Kişileştirmenin ardından bencil, ahlaksız, hilekar olan şirketler anti-sosyal bir yapıya bürünüyorlar. Salt ve objektif olarak sunulan bu belgeler bizim bugün geldiğimiz noktayı anlatıyor. Umut yok gibi, insanoğlu olarak hayatta yapmakta en zorlandığımız şey olan bilinçlenmeyi başarabilmemiz gerek.

0 yorum:

Yorum Gönder