29 Aralık 2012 Cumartesi

BUGÜN NE GİYSEM FURYASI

Bugün Ne Giysem? programı üç sezondur Show TV'de yayınlanmakta. Program gündüz kuşağında özellikle kadınlara hitap etmekte. Bu programı modadan hoşlandığım için başlarda takip ediyordum. Daha sonra program herkes tarafından bilinir hale geldi, oldukça popüler oldu. Sezon sonunda düzenledikleri gala ile sezonun en şık kadınını seçiyorlar. Bu tarz kafa dağıtan farklı alanlarda programların olması güzel bir şeyken modanın ve kıyafetin bu kadar önemli hale getirilmesi bence toplum üzerinde o kadar da yapıcı bir etki yaratmadı. 


Programa katılan kadınlar jüri üyelerine kendilerini beğendirmeye çalışıyorlar. Ve sonunda da büyük ödül 100.000 TL kazanıyorlar. Bu konseptte bir yarışmanın ödülünün 100.000 TL olması bence çok fazla. Yani bu program insanları daha bakımlı olmaya, güzel giyinmeye itiyor olabilir ama şık olmanın ödülünün 100.000 TL olması bir tek bana mı garip geliyor? 

Fark ettiyseniz bu sezon galaya kalan son 18 kadının hepsinin vücutları manken gibiydi. (Birinci olan Rana Hanım dışındakiler ki kendisi 80 yaşında) Şıklık ile fiziksel özellikler birbirine bağdaştırılıyor. Ki bence bu dünyanın karşılaştığı çok büyük bir sorun günümüzde. Jürinin de mankenlerden oluşması şıklık ile vücut biçimlerinin sanki yüzde yüz ilişkiliymiş gibi görülmesine neden oluyor. İdeal kadın tipi o şekilde oluşturuluyor. Naomi Wolf'un "beauty myth" adlı bir konuşması dünyanın bu sorun ile yüzleşmesini açıklıyor.

Bu iki video bize yansıtılan "ideal kadın" tipini ve toplumdaki kadınlara olan etkisini eleştirmekte ve açıklamakta. Bu programda şişman olan kadınlar 
zayıflatılmaya çalışıyor. Yani sağlık sorunu olup olmadığını bilmeden, kilosu fazla olsa bile sağlığına zarar verip vermediğini bilmeden yarışmacının zayıflaması öneriliyor. O yarışmacı o şekilde mutlu mu hayatından memnun mu sorulmadan ondan şıklığın bir getirisiymiş gibi zayıflaması bekleniyor. (Elvira Karadavut zayıflama sözü)

Bugün Ne Giysem? programı kıyafetler, moda ve şık olma hakkındaymış gibi görülse de. İzleyicileri etkilediğini düşünüyorum. Sanki herkes bu programda gösterildiği gibi şık olmak zorundaymış ve manken gibi vücuda sahip olması gerekiyormuş gibi gösteriliyor. 

Programın 2012 galası ratinglerde üçüncü sırayı aldı. Facebook sayfasını 68,240 kişi beğenmiş ve 1,959 kişi Bugün Ne Giysem? hakkında konuşuyor. Bugün Ne Giysem? programının insanlara yayıldığını görüyoruz ve 2000'e yakın kişinin kıyafetler hakkında konuştuğunu görüyoruz. Şıklığın çok büyük bir sorun haline gelmesini sağladı bu program bence. Yani şıklık konusu gündeme geldi ve kişisel bir şey olan bu kavram genelleştirilmeye ve standartlaştırılmaya başladı bu programla birlikte. Kadınların ise kendilerini eleştirmesine, ideal kadın ve ideal şıklık yarışına girmelerine neden oldu. 

0 yorum:

Yorum Gönder