11 Aralık 2012 Salı

PARA KAZANMAK İÇİN HER YOL MÜBAH!!!






Büyük bir şirket olmak için her yol mübah...
Daha fazla müşteri kapmak için her yol mübah...
Piyasayı ele geçirmek için her yol mübah…
Başarıya giden her yol mübah....
Kısacası;

PARA KAZANMAK İÇİN HER YOL MÜBAH…

Daha fazla üretim yapabilsem...
Pazar payımı yükseltebilsem...
Yaşam standarttı ne olursa olsun herkese ulaşabilsem...


Bu ve benzeri konularda,
"etik" dışı yollara başvuranlarda,
hedefe ulaşmak için ;
"her şeyin mübah " olduğu makyavelist bir yaklaşımın hakimiyeti gözleniyor.Özellikle ticari hayatta. Çünkü günümüzde birçok alanda iş yapmak,para kazanmak,tamamen elastik ve rekabete (hatta haksız rekabete) son derece açık.

Genel anlamda "ahlaklı" ve " etik" olmanın formülü nedir?
Çoklu zeka teorisinin sahibi Howard Gardner 'e göre ;
“etik zihin” sahibi, kendisine, “Ben nasıl bir insan, çalışan ve vatandaş olmak istiyorum? Eğer benim işimde çalışanların hepsi aynı bakış açısına sahip olsaydı ya da herkes benim yaptığımı yapsaydı dünya nasıl olurdu?” diye soran kişidir.

Etik yönlenme aslında ilk olarak “ev”de başlıyor. Bir çocuk, annesi ve babasını model alarak büyüyor. Sonrasında “okul” ve “arkadaş çevresi” etkin olmaya başlıyor. Çok güçlü bir etik anlayışla yetişmiş olsanız dahi,çevremizdekilerin "etik" olmayan davranışlarından etkilenmeniz olası.Çevresindeki herkes kopya çeken ,hırslı bir öğrenci,bir süre sonra başarıya giden yolun kopyadan geçtiğini düşünmeye başlayabiliyor.O halde "etik" anlayış değerlerine sahip olarak yetişmek yetmiyor.Aynı zamanda ,bu değerlerin korunabilmesi de önem kazanıyor. İşin içinde ara var ise bu etik anlayışını korumak bir hayli zorlaşıyor. Daha fazla para kazanma hırsı insanların gözünü kör ediyor ve bir süre sonra onları robot haline getiriyor. Çevreye,insan hayatına,dünya düzenine karşı duyarsızlaşıyor ve tek amacı para kazanmak oluyor.

İşte "Para Kazanmak İçin Her şey mübah "deyip geçersek ,zaman içinde toplum yaşanmayacak hale gelecek, ilk başta birileri kazanacak birileri kaybedecek ve en sonunda doğanın dengesini tamamen bozunca hepimiz kaybedeceğiz…

0 yorum:

Yorum Gönder