20 Kasım 2012 Salı

Sürpriz Rakip

     

Gözümüze Çarpanlar

 Apple iPhone isimli akıllı telefonları ile en çok konuşulan, ürünleri çıkmadan önce mağazalarının önünde sıraya girmek için geceden çadırlarıyla kamp kuranlar ve yüksek satış rakamları ile belki de son yılların en gözde telefonlarından biriydi.

 Apple tasarımları ve yüksek teknolojisi, dokunmatik ekran özelliği ile telefon piyasasına girdiği ilk günden beri rakiplerini daha doğrusu sektörün eski liderlerini hızla geri planda bırakarak uzun yıllar liderlik kürsüsünün sahibi oldu.

 Amerika’dan, Uzak Doğu’ya, Avrupa’dan Asya’ya tüm kıtalar üzerinde ki hakimiyeti dolayısıyla, önce Nokia’yı ardından Blackberry’i neredeyse telefon piyasasından silmek üzereydi ki birden bire telefon sektöründe çok da ön planda olmayan bir marka ile karşılaştık; Samsung.

 Apple ve Samsung patent kavgaları yüzünden önce mahkeme salonlarında aldılar soluğu. Aralarında ki dünya çapında devam eden sayısız patent savaşının en önemlisi olarak gösterilen ABD davası, geçtiğimiz aylarda sonuçlandı ve Kaliforniya’da görülen davada, jüri, Apple’ı memnun edecek bir karar vermişti. Bu karara göre Samsung, çok sayıda Apple patentini ihlal ettiği gerekçesiyle, 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Ardından Güney Koreli Samsug kendi ülkesindeki davadan da yara almıştı. Apple'ın mobil veri transferi teknolojilerinde Samsung'a ait iki patenti ihlal ettiğine, Samsung'un ise dokunmatik ekran teknolojilerinden birini taklit ettiğine karar veren mahkeme Apple'ı Samsung'a 35 bin dolar, Güney Koreli şirketi ise Apple'a 20 bin dolar ödemeye mahkum etmişti. Aslında bu davalar ile birlikte Samsung’un, Apple’ın yaptığı yenilikleri tatbik eden bir takipçi olduğu resmen belgelenmiş oldu. 

Şimdilerde ise Samsung'un sekiz ürürüne satış yasağı getirmek için mahkemeye başvuracağı iddia edilen Apple, geçtiğimiz gün resmi başvuruda bulunarak Galaxy S III de dahil birçok ürünün ABD'de yasaklanmasını istedi.

Ancak tüm bunların yanında Samsung satışları tüm dünyada çığ gibi büyümeye devam ediyor. Belki ekonomik anlamda Samsung tüm bu davalardan büyük yaralar alıyor ancak satış rakamlarına bakılacak olursa Samsung’un marka imajı kesinlikle zedelenmiyor aksine Samsung tüm kıtalarda çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Satış rakamlarına şöyle bir göz atacak olursak tabloda da görüldüğü üzere Apple’ın ihlâlle suçladığı Samsung akıllı telefonları 21 milyondan fazla satılmış. ABD’li araştırma şirketi IDC, teknoloji şirketlerinin üçüncü çeyrek rakamlarına dayanarak hazırladığı raporda, Samsung’un küresel akıllı telefon nakliyatında Apple’ı ikiye katladığını ortaya koydu. Nokia, ilk beşe giremedi. Araştırma şirketi IDC’nin açıkladığı rakamlara göre, Samsung 2012’nin üçüncü çeyreğinde küresel akıllı telefon nakliyatının yüzde 31.3’ünü gerçekleştirdi. Apple ise bu pastadan yüzde 15’lik pay alabildi. Akıllı telefon piyasasının Apple ve Samsung tarafından neredeyse ele geçirildiğini belirten IDC, üçüncü çeyrekte Samsung’un dünya genelinde 56.3 milyon akıllı telefon nakliyatı yaptığını açıkladı. Samsung, 2011’in aynı döneminde sadece 28.1 milyon akıllı telefon nakliyatı yapmış ve piyasanın yüzde 22.7’sini ele geçirmişti.

Peki bu nasıl gerçekleşti? ABD piyasasında zor günler geçiren Samsung küresel alanda nasıl böylesine başarılı bir grafik çizdi?

İlk olarak Samsung Galaxy’nin nasıl tasarlandığını anlatan video’sunu izleyebiliriz; http://youtu.be/Htt4fp_rM34t

Öncelikle tüm bunlardan çıkarabileceğimiz en doğru yargı iPhone 5’in birçok kesimi memnun etmemesi oldu. Apple’ın yeni telefonunu büyük umutlarla bekleyen kullanıcı, telefon bekledikleri gibi çıkmayınca Galaxy S3’e yöneldi.

Ancak tüm bunların yanı sıra Samsung’un bu sene oldukça doğru reklam kampanyaları yürüttüğünü söyleyebiliriz.

1 - Bunların ilk örneği; Samsung’un yeni ürünlerinde devamlı olarak şöhret isimlere yer verilmesi; James Franco, Lebron James, Ozzy Osbourne, David Beckham bu isimlerden yalnızca bir kaçı…




http://youtu.be/VgSnLZSSTCA

2 - Bir diğer artı puanı düzenlediği lansman partilerine dünyaca ünlü isimlerin katılması ile kazandığını söyleyebiliriz;



http://youtu.be/5brhpBbUfzY



3 - Ve son olarak doğru yerde, doğru zamanda gerçekleştirdiği sponsorluk anlaşmaları da Samsung her daim göz önünde olmasını sağlıyor;

Victoria’s Secret Fashion Show ve 2012 Olimpiyat Oyunları markanın bu sene yapmış olduğu ana sponsorluklardan yalnızca ikisi.



Basında Samsung ile çıkan diğer haberler için;


http://www.androidturkiye.net/2012/10/14/samsung-galaxy-s-iii-basarilara-doymuyor/








 

0 yorum:

Yorum Gönder