19 Kasım 2012 Pazartesi

GREV GÜNLÜĞÜ FACEBOOK'TA

     12 Eylül 2012'de PKK ve PJAK'lı 63 tutuklu ve hükümlünün Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve Kürtçenin anadil olarak kamuda kullanılması talepleriyle başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi, 5 Kasım 2012'de 10.000 tutsağın daha açlık grevine katılmayı talep etmesiyle ciddi bir boyut kazandı. Greve yalnızca tutuklular değil, BDP'li siyasiler de katıldılar. Ülkenin çeşitli yerlerinde ölümler başlamadan tutukluların taleplerinin karşılanması için mitingler, yürüyüşler, ışık karartma eylemleri yapıldı. Bu gösteriler sırasında pek çok hak ihlali yaşandı. Grev 68. gününde Abdullah Öcalan'ın talimatıyla sonlandırıldı.

     Pek çok açıdan hassas böyle bir konuda ana akım medyadan sağlıklı bilgi almak mümkün olmadı. Grev neredeyse inkar edildi. Ancak Açlık Grevi Postası isimli Facebook sayfası, ülkenin pek çok yerinde eşzamanlı olarak yapılan eylemleri yoğun bir bilgi akışıyla takipçileriyle paylaştı. Yalnızca kamuoyu baskısı oluşturmakla kalmadılar, grevin amacını, tutukluların taleplerini ve barışçıl mesajlarını gündemde tuttular. Takip edenlerin sayısı kısa sürede 13.000'in üzerine çıktı. Mecranın yapısı gereği takipçilerle diyalog sürdü, durumun gün geçtikçe artan aciliyeti interaktif bir biçimde tartışıldı.

    Bütün bunlardan önemlisi ise ana akım medyaya kalsa belki tüm hak ihlallerinin ört bas edilecek, açlık grevinin ses getirmesi için ölümlerin başlaması gerekecekti. (bkz. Türkiye'de Açlık Grevleri ) Ülkenin dört bir yanında başlayan haklı ya da haksız direnişi başından sonuna büyük bir resim halinde sıcağı sıcağına görebildik.


     Açlık Grevi Postası söz verdiği üzere grev sona erince kapanma kararı aldı. Ancak aldıkları olumlu tepkilerle ve takipçilerinin desteğiyle direniş geleneklerini sürdürerek yayın hayatlarına  Ötekilerin Postası olarak devam etmeye karar verdiler. İzlemeye devam edeceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder