20 Kasım 2012 Salı

Bu Hiç Olmadı Ali Ağaoğlu!

Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Ağaoğlu İnşaat projesi "Maslak 1453", bu kez Fatih Ormanı'nın işletmeciliğini yürüten AKC Petrol Ürünleri'nin idareden izin almadan aralarında Ali Ağaoğlu'nun da bulunduğu gruba gerçekleştirdiği hisse devrinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından feshedilmesiyle gündemde.  Söz konusu orman, projenin medyada farklı alanlarda pek çok tepki gördüğü "Bu değil, bu da değil" repliğinin üzerine basılan reklam filminin çekildiği yer; yani Fatih Ormanı.  Bu olayda benim ilgimi çeken bir kaç etkenden ilki, Ali Ağaoğlu'nun bilinçsizce, hiç bir pr danışmanının yardımı olmaksızın canlı yayına bağlanarak kendini "savunması".  Bağlandığı televizyon programında kullandığı ifadelerin, kendini savunmaktan çok küçük düşürücü nitelikte olup itibarını halkın gözünde sarsar niteliktedir.  Kendisine yöneltilen "kanunlara aykırı değil ama etik mi?" sorusuna cevap verememesi, bir "public figure" olarak yapmaması gereken bir harekettir.  Bunun dışında, tartışmada sıkça üstünde durulan reklam filminin subliminal mesajlarının inkar edilmesi de sunucunun sorduğu "yasadışı değil, ama etik mi?" sorusunu akıllara getirmektedir. 

Maslak 1453 projesi, başlı başına bir çok alanda tepki almasına rağmen eleştirilere aldırmadan tavrını sürdüren Ağaoğlu, bu davranışıyla gün geçtikçe başka bir hukuki engelle karşılaşmaktadır.  Reklam filminde kullandığı "bu değil, bu da değil" ifadesi ve projeleri yere fırlatması, Mimarlar Odası'ndan büyük tepki aldıktan sonra bu konu hakkında Ağaoğlu'na  Hakan Sekmen tarafından dava açılmıştır.  Sekmen, Facebook sayfasında konu hakkında fikirlerini şu şekilde paylaşmıştır:  

  • “Özelikle genç mimarlık öğrencilerinin mesleklerini küçümsenmiş hissetmeleri ve bunu sosyal medyada dile getirmeleri; bu dava yoluyla mesleğin saygınlığını hatırlatma ve örnek olma gereği doğurmuştur. Aynı zamanda hem şirketimizde, hem de diğer mimarlık firmalarında çalışan mimar arkadaşlarımızın emeklerinin yoğun saygı görmesi gerektiğini hatırlatmak elzem olmuştur.”
  • “Amaç sadece mesaj vermek ve ülkemizde değerini yükseltmek için yoğun çaba harcadığımız "mimari emek" kültürüne dikkat çekmektir.”
Bu gerekçelerle Ağaoğlu'na manevi tazminat davası açan Sekmen, aynı zamanda reklamın yayından kaldırılmasını talep etmiştir. Bunca tepkiye rağmen Ali Ağaoğlu'nun hala niçin bir PR ajansından yardım almamaktaki ısrarı, eminim benim dışımda bir çok insanın da merak konusudur. 




0 yorum:

Yorum Gönder