19 Kasım 2012 Pazartesi

OKUDUNUZ MU ?


      31. İstanbul Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı başladı. Onur konuğu Gülten Dayıoğlu olurken onur ülkesi Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı olması nedeniyle Hollanda olarak belirlendi. Henüz ilkokuldayken okulumun götürdüğü kitap fuarı yıllar geçtikçe benim için bir vazgeçilmez halini aldı. Sabırsızlıkla bekliyorduk ve artık 17-25 Kasım arasında birçok kitabı ve yayınevini bir arada bulabileceğiz. Oraya gittiğinizde karşılaştığınız kalabalık, birçok okuldan gelen küçük öğrenciler ve yazarlarla dopdolu bir gün geçirebilmek inanın çok zevkli.
    
   Aynı zamanda geçen  Eylül ayında Tarlabaşında düzenlenen 6. Beyoğlu sahaf festivaliyle de kitap severler bir araya gelmişti. Eski kitaplar, dergiler, plaklar görülmeye değerdi. Koleksiyon sahipleri, kitap severler ve merak edenler hepsi oradaydı. Arka planda canlı müziği ve ortada bulunan çay bahçesiyle gayet samimi bir ortam yakalanmıştı.

    
  Yine başka güzel bir proje GETEM'in Türk Telekom iş birliğiyle gerçekleştirdiği ''telefon kütüphanesi'' projesi. Bu proje yapsamında artık görme engelli vatandaşlarımızda telefonla ücretsiz şekilde kitapları dinleyebilecekler.

     Giresunda ise büyük oyuncak ve kitap kumbarası yapıldı. İnsanlar kullanmadığı oyuncakları ve okudukları kitapları oraya arabiliyor böylece herkes faydalana biliyor. Bunun her şehire yayılması çok daha güzel bir olay olurdu. Zaman içinde gerçekleştirilebilir.
   
  Üniversitelerin kitap toplaması ve ihtiyacı olan çocuklara dağıtması da yine okumaya imkanı olmayanlar için çok duyarlı ve yararlı bir düşünce. Birçok okul bu projeler kapsamında binlerce çocuğa kitap okumayı sevdiriyor.
    




  Ben bütün bu bir yıl içinde gerçekleştirilen bu etkinliklerin ve projelerin, okuma oranı çok düşük olan ülkemizde bir umut ışığı yakabileceğini düşünüyorum. Kitaba ulaşmak daha kolaylaştığı ve ilgi çekici şekilde sunulduğu sürece insanların kitap okuma alışkanlığı yükselebilir. Artık metrolarda her 30 kişinin 5'inin ulaşım süresi boyunca kitap okuduğu birçok kişinin dikkatini çekmiştir. Bu da başka insanların merak edip yeni kitaplar edinmelerine ve onlarında okumalarına neden olmuş olabilir. Kitaplar okudukça içinde yeni yaşamlar bulduğun bir dünya. Bunu herkesin bilmesini ve okumasını sağlamak hepimiz için en güzel düşüncedir.


2 yorum:

  1. bakış açısı ve derinlik çok iyi ama türkçe anlam konusunda sıkıntılar ve anlam bozklukları var akıcılığı bozabiliyor bazıları (= ama kitapsever ama pek vakit bulamayan biri olduğunuz belli oluyor (=

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler uyarınız ve begenınız ıcın :)

    YanıtlaSil