19 Kasım 2012 Pazartesi

BİLİNÇ

 Beyaz eşyalarda bildiğimiz çeşitli harf sınıfları vardır.Bunlar ne kadar elektrik ürettiğini ve performansını gösterir. Bu sayede kullandığımız ürünün gerçek performansını öğrenmiş olur ve bilinçli bir alışveriş yaparız. Fakat bu harf veya aldığımız ürün hakkında gerçekçi bilgiler veren bu sınıflandırmalar her üründe bulunmamaktadır.


 Bugün okuduğum haberde ise bundan sonra Avrupa Birliğinde satılan lastiklerin üzerinde yakıt verimliliğine etkileri ve A-G ölçeğinde (A en yüksek) ıslak yollardaki çekişlerini belirten etiketler taşımaları gerekecek. Lastiklerin üzerinde sürüş sırasında oluşan ses kaç desibel yazacak. Böylece lastikten anlamayan biri için satıcının objektif olmayan pozitif ve negatif yorumlarına güvenmesine ihtiyaçı olmadan lastik alınabilecek. Artık abi bu lastik ultra bilmem ne tutuşu , ultra tasarruf gibi satıcı kelimelerine duymadan alışveriş yapabilecek , avrupalı tüketiciler. Sadece alıcı için değil üretici firmalar içinde olumlu bir süreç olacaktır. Böylece üretici firmalar arasında gerçek bir rekabet oluşacak ve fiyatlar arasındaki farklarında neden oluştuğunu bu sınıflandırmayla ortaya çıkacak.

 Umarım bu uygulama Türkiye'de en kısa zamanda gelir. Ayrıca bu tip sınıflandırmaların daha çok üründe yaygınlaşması gerekir. Böylelikle dünya toplumunun daha bilinçli üretici ve tüketici gruplarının oluşması sağlanır.




0 yorum:

Yorum Gönder