21 Kasım 2012 Çarşamba

KÜTÜK : İTALYA - MANZORİ

   
                                             İTALYA'DA BİR TÜRK KÖYÜ
  İtalya'nın terk Türk köyü Manzori Dağları'nın eteğinde bulunan 'Moena' diğer adıyla 'La Turchia'  324 yıldır Türk adetlerine göre yaşayan bir köydür. Köylüler köken olarak Türk kimliğine sahip olmadıkları halde her yıl geleneksel Türk Günü festivali yapmaktadırlar. Köylülerdeki bu Türk sevgisinin nedeni II.Viyana Kuşatması sonrasında yaralı bir Türk askerenin bu köye sığınmasıyla başlar. Anlatılanlara göre köylüler köylüler bu askeri iyileştirmiştir. Asker iyileştikten sonra köyden bir kızla evlenip buraya yerleşir .Köy halkının `Il Turco` adını verdiği Osmanlı askeri; o dönem dükalığın halktan istediği haksız vergilere karşı köyü ayaklandırıyor ve koruyor. Kendisini ve Türk adetlerini bu yörenin insanlarına öyle sevdiriyor ki, ölümünden sonra bile, bu Türk gelenekleri yaşatılıyor.Halk arasında kahraman olarak görülen Türk askerinin büstünün de bulunduğu Moena’ya, halk ‘La Turchia’ adını veriyor.
    Bu haber milliyet gazetesinin internet sitesinde ara ara yeni bir başlık olarak konuluyor ve her konulduğunda tarih merağımdan girip okumaktan zevk alıyorum. Kültürel etkileşimi çok güzel sıcak bir örnekle okuyuculara sunan bir haber. Oradaki insanların Türk olmadıkları halde Türk Festivali düzenlemesi insanın içinde samimiyet , yakınlık duygusunu uyandırıyor ve bu samimiyet bizim toplumumuz için çok gerekli . Türk Halkı Avrupa'da yaygın olan 'Türkler barbardır' düşüncesini bildiği için Avrupa'ya karşı hep bir mesafelidir. 'Avrupa zaten bizi sevmez , zaten bizi istemez' gibi düşünceler günümüz dünyasında çok büyük problemler yaratabilir. Zira gerek gelişen iletişim teknolojileri , gerek kültürel etkileşimler sayesinde dünya evrensel ortak bir kültüre sahip olma yolunda ilerlemektedir ve Türk Halkının bu tip düşünceleri sayesinde Türkiye bu oluşumun dışında kalmaktadır . Bence bu haber bu düşünceleri kırma , Avrupa'ya karşı sempati uyandırmada çok etkili bir haberdir. Türk insanın profilini düşünecek olursak bu tip yakınlıklara karşı büyük ilgileri vardır ve böyle durumlardan çok hoşnut olurlar. Bu haber sayesinde bazı insanlarda  bir İtalya sevgisi yaratılmış hem de Avrupa toplumlarının hepsinin bizi sevmediği düşüncesi bir parçada olsa yıkılmıştır.
   Haber özellikle toplumumuz için çok ilgi çekici başarılı bir haberdir . Zaten öyle olmalı ki belirli aralıklarla sürekli Milliyet'in internet sitesinde yayınlanıyor. Eminim pek çok insanın ilgisini çekmekte ve pek çok insan o köye turistik bir ziyaret yapmak istemektedir.http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/44427-yasam-324-yildir-turk-gibi-yasiyorlar/1
  

0 yorum:

Yorum Gönder