26 Kasım 2012 Pazartesi

Kürt Sorunu


            Kürt  sorunu  Trükiyenin  en  temel  sorunlarından  biridir. Tarihsel  olarak baktığımız  zaman  aslında  ortadoğu  sorunudur. Zira  Kürtler  Irak,  Suriye,  İran ve Türkiyede  belirli  bir  coğrafyada  yaşarlar.  Nüfus  yoğunluğu  bakımından  en  çok  Türkiyede  yaşarlar.

            Kürtlerin  Suriye  ve  İranda  hiç  bir  kültürel  siyasal  vs.  haklardan  yoksundurlar.  Ancak  Irak ta  1991  kuveyt  savaşıyla  başlayan  ve  çekiç  güçün  kuzey  ırak a  Kürtleri  koruma  ile  devam  eden  süreç  federal  ırak  içerisinde  Kürtler  statüsünü  kazanmışlardır.
          Türkiyede  son  bir  kaç  yıl  içerisinde  demokratik  açılım  projesi  adıyla  yapılan  reformlarla  Anadilde  yayın (TRT-6)  bazı  okullarda  Kürtçenin  seçmeli  ders  olarak  alınması  gibi  haklar  verilmiş  veya  kazanılmıştır.
.
           Ama  sorun  tam  anlamıyla  çözülmüş  değildir.  Kısa  bir  sürede  çözülebileceğinede  benzemiyor  ama  çözülmesi  gerekir.
        Türkiyenin  önü  ancak  o  zaman  açılır.  Konumum  ve  kariyerim  bakımından  kesin  bir  çözüm  önerisi  sunmam  imkansızdır.  Ama  şunu  söyleyebiliriz  hazırlanmakta olan  yeni  anayasa  çok  ama  çok  önemli  kesinlikle  kürtler  nazarı  itibare  alınmalı;
        muhatap  olarakta  kürt  halkının  kendisi  alınmalı;  Yani  BDP  ve  PKK  çevrelerinin  dışında  kalan  kürt  kesimi  ki  bunlara  son  seçimleri  baz  olarak  alırsak  kürtlerin  %50 nin  üstünde  bir  potansiyele  sahiptir. Bu  kesimle  Hükümet  veya  devlet  yada  bütünlük içerisinde  diyaloğa  geçmeli  konuşmalı  tartışmalı  önerileri  karşılıklı  olarak önemsenmeli  iyi  niyetli  olunmalı  ön  yargılardan  uzak  bir  şekilde  davranılmalı.
          Elbette  önce  kanın  durması  lazım  işte  bu  açıdan  baktığımız  zaman  aslında kürt  sorununun  sadece  Türkiyenin  veya  ortadoğu  meselesi  olmaktan  çıkıyor  bir  dünya  sorunu  haline  geliyor. Görülüyorki  kürt  sorunu  çözülmesi  kolay  bir  sorun  değil. Ama  çözülmesi  gereken  bir  türkiyenin  temel  bir  sorunudur. Çözüleceğinede  büyük umutlarla  bekliyor  ve  ümit  ediyorum...

1 yorum:

  1. Kendi kimliklerinde toplumsallaşabilecekleri kurumlarını ve yapılarını oluşturmaları gerekecektir. Keza ''toplumsallaşamayan birey radikalleşir'' tarzında bir önermeyle baktığımızda özerklik talebinin soruna en gerçekçi yaklaşım olduğu da düşünebilir.Daha eğitimin ilk kademesinde okullarda ''kürt'' diye bir kavramın olmaması, annelerinin dillerinde yaşayamamaları kürtleri bireysel/içsel çatışma ve rol karmaşasına itiyor. Aslında Türkiye'de belli bir kesim ya da ırka göre düzenlenmiş toplumsal kurumların demokratikleşememesi sayesinde türk ya da kemalist olmayan herkes bir ölçüde terörize olmuştur. Tabi kürt mevzusunun kendine özgü tarafları var. 4 parçaya bölünmüş bir toplumun asimilasyon ve sömürüyle imtihanı söz konusu. Aslında zor olan sorunun çözümü değil çözümün kendisinin 4 devlet tarafından kabul edilmemesi ve hak talepleri için savaşın mecburi olmasıdır. Yoksa dört parça birleşsin kendi kurumlarını oluştursunlar, kimliklerinden utanmayacakları bir devlet kursunlar, bu şekilde gasp edilen hakların yaşanması sağlanır vs. vs. Sanırım toprak fetişi midir nedir hiç biri topraktan vazgeçmeyecek gibi görünüyor.

    YanıtlaSil