Kürt sorunu Trükiyenin en temel sorunlarından biridir. Tarihsel olarak baktığımız zaman aslında ortadoğu sorunudur. Zira Kürtler Irak, Suriye, İran ve Türkiyede belirli bir coğrafyada yaşarlar. Nüfus yoğunluğu bakımından en çok Türkiyede yaşarlar.
Kürtlerin Suriye ve İranda hiç bir kültürel siyasal vs. haklardan yoksundurlar. Ancak Irak ta 1991 kuveyt savaşıyla başlayan ve çekiç güçün kuzey ırak a Kürtleri koruma ile devam eden süreç federal ırak içerisinde Kürtler statüsünü kazanmışlardır.
Türkiyede son bir kaç yıl içerisinde demokratik açılım projesi adıyla yapılan reformlarla Anadilde yayın (TRT-6) bazı okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak alınması gibi haklar verilmiş veya kazanılmıştır.
.
Ama sorun tam anlamıyla çözülmüş değildir. Kısa bir sürede çözülebileceğinede benzemiyor ama çözülmesi gerekir.
Türkiyenin önü ancak o zaman açılır. Konumum ve kariyerim bakımından kesin bir çözüm önerisi sunmam imkansızdır. Ama şunu söyleyebiliriz hazırlanmakta olan yeni anayasa çok ama çok önemli kesinlikle kürtler nazarı itibare alınmalı;
muhatap olarakta kürt halkının kendisi alınmalı; Yani BDP ve PKK çevrelerinin dışında kalan kürt kesimi ki bunlara son seçimleri baz olarak alırsak kürtlerin %50 nin üstünde bir potansiyele sahiptir. Bu kesimle Hükümet veya devlet yada bütünlük içerisinde diyaloğa geçmeli konuşmalı tartışmalı önerileri karşılıklı olarak önemsenmeli iyi niyetli olunmalı ön yargılardan uzak bir şekilde davranılmalı.
Elbette önce kanın durması lazım işte bu açıdan baktığımız zaman aslında kürt sorununun sadece Türkiyenin veya ortadoğu meselesi olmaktan çıkıyor bir dünya sorunu haline geliyor. Görülüyorki kürt sorunu çözülmesi kolay bir sorun değil. Ama çözülmesi gereken bir türkiyenin temel bir sorunudur. Çözüleceğinede büyük umutlarla bekliyor ve ümit ediyorum...
Kendi kimliklerinde toplumsallaşabilecekleri kurumlarını ve yapılarını oluşturmaları gerekecektir. Keza ''toplumsallaşamayan birey radikalleşir'' tarzında bir önermeyle baktığımızda özerklik talebinin soruna en gerçekçi yaklaşım olduğu da düşünebilir.Daha eğitimin ilk kademesinde okullarda ''kürt'' diye bir kavramın olmaması, annelerinin dillerinde yaşayamamaları kürtleri bireysel/içsel çatışma ve rol karmaşasına itiyor. Aslında Türkiye'de belli bir kesim ya da ırka göre düzenlenmiş toplumsal kurumların demokratikleşememesi sayesinde türk ya da kemalist olmayan herkes bir ölçüde terörize olmuştur. Tabi kürt mevzusunun kendine özgü tarafları var. 4 parçaya bölünmüş bir toplumun asimilasyon ve sömürüyle imtihanı söz konusu. Aslında zor olan sorunun çözümü değil çözümün kendisinin 4 devlet tarafından kabul edilmemesi ve hak talepleri için savaşın mecburi olmasıdır. Yoksa dört parça birleşsin kendi kurumlarını oluştursunlar, kimliklerinden utanmayacakları bir devlet kursunlar, bu şekilde gasp edilen hakların yaşanması sağlanır vs. vs. Sanırım toprak fetişi midir nedir hiç biri topraktan vazgeçmeyecek gibi görünüyor.
YanıtlaSil