19 Kasım 2012 Pazartesi

GÖKYÜZÜ BÜYÜLEDİ


   

   Güneş  tutulması, Ay'ın  yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş  arasına girmesi ve Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucu oluşuyor. Ay'ın Güneş'e  oranla çok daha küçük olmasından dolayı tam tutulmanın  dünyanın her yerinden görünmesi  imkansız oluyor.

Geçtiğimiz günlerde  Avustralya'nın kuzeyi ve Pasifik’teki  adalar tam güneş tutulmasına şahit oldu. Avustralya'nın  Queensland  eyaletinin  kuzeyinde sahiller ve yüksek yerlerde toplananlar,2 dakikalık  tam  güneş tutulması yaşadı.


  Bu  görsel şöleni görmek üzere binlerce turist, bilim adamı ve astronomlar  kıyı bölgesinde toplandılar
Güneş tutulmasını izlemek  için  Atherton Tablelands bölgesinde yaklaşık 40 sıcak hava  balonu havalanırken, Büyük Set Resifinde de onlarca  geminin denize  açıldığı aktarıldı.

 Ünlü astronom   Jay Pasachoff 56’ıncı defa güneş tutulmasını izleme için Avustralya’ya 50 kişilik bilim  adamı ve öğrenci ekibiyle  geldiğini belirtti. 


     Tutulmanın bir bölümü Endonezya'nın  doğusunda, Yeni Zelanda, Papua Yine Gine, Şili’nin güney  bölümü ve Arjantin’den de görüldü. Avustralya’da  güneş  tutulması en son 10 yıl önce yaşanmıştı. Bir sonraki  güneş  tutulması ise 2028 yılında görülebilecek.






video;
 http://www.trthaber.com/videolar/binlerce-kisi-gunes-tutulmasini-izledi-11823.html#.UKqeBj2OVrM.email

0 yorum:

Yorum Gönder