18 Aralık 2013 Çarşamba

Şahdeniz 2 Projesi

ŞAHDENİZ 2 PROJESİ

  Hazar Deniz'indeki Şahdeniz bölgesinden çıkaralacak doğalgaz kaynağı TAP ve TANAP projeleri ile desteklenerek yapılacak olan yatırım 17.12.2013 tarihinde Azerbaycan'da yapılan bir törenle anlaşmaya varıldı ve imzalar atıldı, bu projeye de Şahdeniz 2 adı verildi.

   Türk ekonomisine katkıda bulunacağını düşündüğüm bu haberin pozitif yönlerini ortaya koymak için başka bir Azeri haberle desteklemek istiyorum. Son dönemde Azerbaycan ile gelişen ilişkilerimizin yansıdığı bir başka alan ise bankacılık. Nasıl mı ? Azerbaycan günümüzün en geniş enerji kaynaklarına sahip ülkelerinden birisi ve gelişen ekonomisi ile de dikkat çekiyor bu nedenle Yapı Kredi Bankası Azerbaycan Genel Müdürü Altan Şentürk bu yatırımın ülkemize çok olumlu geri dönüşleri olacağını savunuyor.

  Şahdeniz 2 projesindeki büyük yatırım ile beraber TANAP'ın ortaklığını üstlenen de BP oldu. Bu Azeri doğalgazını taşıyacak olan TANAP boru hattının başarılı olabilmesi açısından ortakları da bir o kadar önem taşıyordu.
Bu proje hakkında Hazar World'un nisan 2013 ayı sayısında BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell'in yorumları da olumlu oldu. Projenin Türkiye için büyük bir yatırım va kazanç olacağını söyledi. Avrupa pazarında ise Türkiye'nin çok önemli rol oynadığını da sözlerine ekledi.

   17 Aralık 2013 tarihinde Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'in ev sahipliğinde Bakü'de yapılan projenin resmi nihai yatırım kararı imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Yıldız bölge ülkelerinin istikrarlı bir güç kazanacağı yönünde yorum yapmıştı. Aliyev ise törende kendi ülkesinin kalkınacağına değindi.

   Bu proje ile biraz olsun Rus ve İran bağımlılığından kurtulacak olan Avrupa ise rahat bir nefes almak istiyor.
Proje bitiminde Avrupa'nın büyük oranda Rus doğalgazına bağımlılığının azalmış olması amaçlanıyor.
Şimdi size bir harita üzerinden var olan ve yapım aşamasında olan projeleri göstermek istiyorum

   Bildiğim en eski doğalgaz boru hattı projesi Mavi Akım projesi; 1997 yılında 25 yıl süre için Moskova ile Ankara arasında imzalanmış. Yani 90'lı yıllardan beri Rus doğalgazına bağımlıyız diyebiliriz. Doğalgazda hep alternatif projeler yaptık örneğin; Nabucco gibi. Doğu-batı enerji koridorunun en önemli ayağı olması beklenen Nabucco beklenen gelir ve kazancı sağlayamadı çünkü proje yarıda kaldı veya iptal edildi de diyebiliriz. Şimdi Şahdeniz Konsorsiyomu'nun seçimi ile Hazar gazı artık Trans-Adriyatik boru hattı ile taşınacak. Ben bu projelerin maaliyetlerine baktığımda evet çok büyük yatırımlar görüyorum fakat Rus bağımlılığından kurtulmanın maliyetinin çok daha fazla olması gerektiğine inanıyorum. Sadece maliyet değil tabiki en önemlisi projenin ne kadar kapsamlı ve iyi düşünülmüş olması ile alakalı bence. Yarım kalan projeler, boru hattını dolduramayan gaz sıkıntısı çeken projeler yerine tek bir tane fakat en iyi başka proje olması taraftarıyım. Ben dün atılan bu imzaların Türkiye için iyi bir yatırımı olan bir proje olarak görüyorum fakat Rusya karşısında daha emin  ve güçlü projeler ile yürümemiz gerektiği aşikar tabi Rus bağımlılığını kırmak istiyorsak.
 


 
 


0 yorum:

Yorum Gönder