18 Aralık 2013 Çarşamba


ABD'DE SON 20 YIL ZENGİNLERE YARADI

ABD'de gelir eşitsizliği endişesi



        ABD'de yapılan araştırmalar son 20 yılda gelir dağılımının kötüleştiğini ortaya koyuyor. Bu araştırmalara göre son 20 yıl içinde Amerika'daki en zengin %5'lik dilimin gelirleri %15 artış gösterirken, ülke ekonomisinde %20'lik dilimi oluşturan orta sınıfın gelirleri yalnızca %5 civarında artış göstermekte. ABD'deki zengin ve fakir grup arasındaki gelir dağılımının farkının büyümesi ekonomistleri endişelendiriyor.
     Birçok ABD'li ekonomist, orta gelir grubuna ait kişiler azalırken zenginlerin artmasının tartışılması gerektiğini çünkü bu durumun Amerikan ekonomisine çok ciddi olumsuz etkilerinin olacağını söyledi. Ekonomistlere göre bu durumun en önemli sebebi; ülkenin büyük çoğunluğunu oluşturan orta ve düşük gelirli tüketicilerin kazançlarındaki artış çok düşük kalırken, yüksek ödemeler ve borsa gelirlerinin zengin Amerikalıların cebine akması.

                 ABD'deki gelir eşitsizliğinin bu denli büyük bir sorun olarak kabul edilip endişe yaratmasının sebebi, bu durumun sadece ekonomiyle ilgili olmamasıdır. Gelir eşitsizliği aynı zamanda toplumsal sorunlara da yol açabilmektedir. Ülkeler; ekonomilerini kalkındırırken, gelir dağılımında adaleti sağlamayı hedeflerler, gelir farklılıklarını ortadan kaldırmaya çalışırlar. Çünkü milli gelirden daha fazla pay alan sermaye sahipleri yatırımlarını teknolojik alanda yapabilirler ve bu durum emeğe olan ihtiyacı azaltır. Bu nedenle ülkede işsizlik sorununun artarak devam etmesine neden olur.

                Amerika'nın deneyimli ekonomistlerinden Scott Brown bu konuda, ''İstenilen daha geniş bir harcama kitlesinin oluşması, daha fazla insan para harcamalı'' diyerek,  ülkedeki ekonomik döngünün devam edebilmesi için, sermayenin büyük kısmını elinde bulunduran zengin kesimin daha fazla harcama yapması ve bu şekilde ülkedeki paranın dağılması gerektiğini söyledi.

0 yorum:

Yorum Gönder