17 Aralık 2013 Salı

   

          4 Aralik 2013 carsamba gunu Viyanada gerceklesen Petrol Ihrac Eden Ulkeler Tesekilati (OPEC) Petrol Bakanlari Toplantisi yapildi. Toplantiya katilan OPEC uyeleri; Venezuela, Iran, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Libya, Endonezya, Abudabi, Birlesik Arap Emirlikleri, Cezayir, Nijerya, Angola, Gabon, Bolivya ve Ekvador olmak uzere 16 ulkenin katilimiyla gerceklesmistir. Topantida gunluk ham petrol uretim kotasinin yeniden belirlenmesi beklenirken, Iraná yonelik yaptirimlarin gevsetilmesinden sonra yapilan bu ilk toplantida OPECín uretim kotasini degistirmesi beklenmiyordu. Nitekim toplantinin ardindan basina aciklama yapan Petrol Ihrac Eden Ulkeler Teskilati (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla S.El-Badri, uye olan 12 ulkenin gunluk olarak 30 milyon varil ham petrol urettigini ifade ederek, petrol piyasasindaki olumlu gelismeler kapsaminda gunluk uretim kotasinin korunmasina karar verdiklerini bildirdi.
     
          Toplantinin ardindan basina aciklama yapan Iran Petrol Bakani Bijan Namdar Zangeneh de ulkesine BM guvenlik konseyi tarafindan getirilen yatirimlarin kaldirilmasinin ardindan gunluk petrol uretimini 2.7 milyon varilden 4 milyon varile cikaracaklarini bildirdi.

                                    
          BM Guvenlik Konseyi, Iran'a nukleer programina iliskin 5+1 ulkeleriyle yasadigi sorunlar nedeniyle ekonomik yatirim uyguluyordu. Iran yonetiminin gectigimiz gunlerde Cenevre'de yapilan gorusmede 5+1 (Iran ve BM Guvenlik Konseyi'nin 5 daimi uyesi)  ulkeleriyle anlasma imzalamasinin ardindan Tahran yonetimine uygulanan yatirimlarin 6 ay icerisinde kaldirilmasi vaad edilmistir. Ancak yatirimlarin tumuyle kaldirilabilmesi icin Iran yonetiminin Cenevre anlasmasinin en gec alti ay icinde uygulamaya koymasi ve uranyum zenginlestirme faaliyetlerini durdurmasi gerekiyor.

            OPEC'in gunluk üretim kotasını koruma karari sonucunda petrol fiyatlarinin dusmesi beklenemezken, OPEC'ín aldigi karari gormezden gelerek Iran'ín uretimini 4 milyon varile cikarma hedefi OPEC uyeleri arasinda tatsizliga sebep olabilir.

           Bunun yaninda OPEC katilimcilarinin 30 milyon varil kotanin degismemesinden memnun kalarak bunun kendileri icin yararli olabilecegine inanirlarken, 2014 senesi icin de mevcut kotanin talepleri karsiladigi goz onunde bulundurularak degismemesi beklenmektedir.
 
           Petrol fiyatlarının belirlenmesi ve ürün kotasının konulması Ortadoğu'nun avucunun içine bakan Avrupa içinde oldukça önemli bir yer arz ediyor. Belirli bir üretim hacmi ve satış fiyatları üzerinde mutabakata varılması petrole bağlı hisseleri ve ülkelerin geri kalan piyasa zincirin etkilemesi kaçınılmaz bir durum olduğu aşikar.
      Ayrıca bu krizin Ortadoğu'daki petrol çıkaran ülkeler arasında daimi olması Türkiye açısından da kontrollu  politika izlenmesi gerekliliğini doğuruyor. Yani bir an önce çözülmesi gereken bir sorun olarak dünya ekonomi gündeminde ilk sıralarda yer alıyor.




0 yorum:

Yorum Gönder