16 Aralık 2013 Pazartesi

Hürriyet Gazetesi’nin 4 Aralık 2013 tarihli “Abdi İbrahim’e geçmiş olsun” başlıklı haberine göre; “Abdi İbrahim ilaç firması,  hayali depolara ilaç satışı yapmış gibi gösterip şirketten aylardır prim aldığı iddiasıyla 300 kişinin işine son verdi. Çalışanlar ise ‘Tazminatımızı vermemek için böyle bir iddia icat ettiler’ diyor.”

Hayali ilaç depolarından, hayali ilaç siparişi verilerek ilaç mümessillerinin Abdi İbrahim’den haksız prim elde ettiğini ifade eden üst düzey sektör yetkilisi  ilaç mümessillerinin, daha fazla kazanabilmek için hayali bir depo oluşturduğunu, bu hayali ezcanelerden sahte siparişler yaparak,  kesilen sahte faturaların, dünyadaki ilaç satış rakamlarını takip eden IMS firması tarafından ilacı üreten firmaya sahte olduğunun raporlandığını, ilaç firmasının da bu rakamları baz alarak ilaç mümessillerine prim ödemesi yaptığını, hayali depoların ‘merdivenaltı depo’ olarak adlandırılarak, böylece ilaç firmasından haksız kazanç elde edildiğini belirtti. İşten çıkarılan 300 çalışanın neredeyse tamamını ilaç mümessilleri oluştururken, bazı bölge müdürlerinin de ‘iş takiplerini yerine getirmedikleri’ gerekçesiyle işlerine son verildi.

Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, yaklaşık 300 ilaç mümessilinin hayali satış yaparak, şirketten haksız prim kazandığını iddia ederek, işten çıkarılanlar için savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek “Bu işi yapanlar ağır cezada yargılanacak. Sonuçta kurdukları sistemle organize bir suç işlediler” dedi.
İşten çıkarılan eski çalışanlardan biri, “Madem hayali satış var depolarından çıkmayan ilaçların primini neden ödüyorlar” diyerek iddiaları yalanlarken, işten çıkarılan bir başka çalışan ise “Şirket içinde neredeyse bir mahkeme kurdular. Resmen sorgulandık. Bizi hırsızlıkla suçladılar. Hakkımızı aramak için biz de hukuki yollara başvurduk. İşten çıkarılanlar olarak eylem yapmaya hazırlanıyoruz.’’ dedi.

İlaç satışlarını takip eden IMS de iddiaları yalanlıyor. IMS' den yapılan açıklamada, "Bir depo bize başvurduğunda orayı fiziki olarak inceliyoruz. Bu nedenle hayali deponun kayıtlarımızda olması mümkün değil. Biz beyan edilen verileri servis ediyoruz" denildi. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak bir basın açıklaması yaparak, "İlaç şirketleri, küçülmenin yükünü çalışanlarına ve eczacılara attı. Abdi İbrahim, çalışandan eczaneye kadar herkese borçlu" dedi. Tazminatlarının ödenmesini isteyen tıbbi mümessiller ise, birkaç gün önce şirketi protesto amaçlı yanlarında getirdikleri kalem, defter, firmanın adının yazılı olduğu kravat ve çantalarını şirketin bahçesine attı. Şirket çalışanlarından Aygün Öztürk yaptığı açıklamada “Haklarımız ve onurumuz için buradayız” dedi.


Burada asıl sorulması gereken soru şu; iddia edildiği gibi hemen hemen tüm ilaç mümessillerinin tamamını oluşturan bu 300 kişinin de bu işin içinde olması mümkün mü? Ayrıca bölge müdürlerinin de satışları denetlemedikleri için işten çıkarıldığı belirtiliyor. Satış rakamları bir tek IMS ve üst düzey şirket yetkilileri tarafınca görülürken nasıl oluyor da yetkilerinin dışında olan bir görevi yerine getirmedikleri belirtilerek işten çıkarılıyor bu da çok enteresan bir durum! Bu davayı, işten çıkardığı çalışanlarını hırsızlıkla suçlayan Abdi İbrahim mi kazanır yoksa kendilerine haksızlık yapıldığını ve tazminat ödenmemesi için bahane uydurulduğunu iddia eden eski şirket çalışanları mı kazanır orası bilinmez ama bu davanın daha çok uzun süre tartışılıp konuşulacağı kesin … 

0 yorum:

Yorum Gönder