18 Aralık 2013 Çarşamba

Koç Grubu



17 Aralık’ta Hürriyet’te çıkan bir ekonomi haberine göre, Koç Grubu’na bağlı Tofaş’a gecikme cezası hariç toplam 67,5 milyon lira vergi cezası kesildi. Özellikle borsada Tofaş’ın hisse fiyatlarının düşmesine sebep olan haber, borsacıları şaşırttı. Nitekim, son aylarda Koç Grubu’nun başına gelenleri hatırlayan borsacılar için bu haber çok da sürpriz olmasa gerek.

Bu haberlerden birkaçını şöyle bir hatırlamak gerekirse…

Gezi olaylarından hemen sonra Temmuz ayında Koç Grubu’na bağlı Tüpraş, Opet ve Aygaz’a maliye baskını yapılmıştı.  Bu maliye baskını, geçmiş yıllarda diğer akaryakıt şirketlerine yapılanlar gibi “rutin denetim” değildi. Üstelik Enerji Bakanlığı denetiminde değil; tamamen Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu başkanlığında yapılmıştı. Bu üç şirkete yapılan baskını takip etmek için 200 kişilik bir vergi müfettişi ekibi oluşturuldu. 200 kişilik vergi müfettişi kulağa biraz garip geldiği için birkaç araştırma sonucunda öğrendim ki; geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den 8 milyar dolar kaçırdığı iddia edilen Uzan Grubu için 35 vergi elemanı, 5 milyar lira vergi cezasına çarptırılan Doğan Grubu içinse 20 vergi elemanı görevlendirilmişti. Yani 200 kişilik bir ekip oluşturulması özel bir durumdu belli ki… Ayrıca aynı baskında “aramalı inceleme” yapmak için savcılıktan onay alındı, direnişle karşılaşmamak için ise mahkeme kararı çıkarıldı ve üç şirkete eş zamanlı olarak emniyet güçleriyle birlikte baskın gerçekleşti.  Evrakların incelenmesi için 12 aya kadar uzayan bir süre verildi. Yani bu şirketler, seçimler süresince inceleme altında olacak. Belli ki bir gözdağı verme hedefi de taşıyor bu hareketler. Nitekim Koç Grubu piyasa değeri, Temmuz ayındaki o 2 günde 4,5 milyar lira eridi…
 

Hemen bir ay sonra Ağustos ayında Koç Grubu’na ait RMK Marine’in kazandığı 1 milyar 150 milyon euro’luk milli savaş gemisi ihalesi(MİLGEM) Başbakanlık tarafından iptal edildi. Bunun gerekçesi olarak “kamu zararı” denmişti.

Birkaç ay sonra Kasım ayında Koç Grubu’na ait Yapı Kredi Bankası’na 103.2 milyon liralık vergi cezası kesildi. Aralık ayında bu cezaya 25.8 milyon daha eklenerek toplam ceza 129 milyona çıkarıldı.

Son olarak bugün gazetede çıkan haberde Tofaş’a kesilen ağır vergi cezasını öğrenmiş olduk. Tüm bu haberler ister istemez akıllara birkaç soru getiriyor: Bu cezalar gerçekten hak edilmişse neden hepsi şimdi ortaya çıkıyor, veya çıkarılıyor?  “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” mantığıyla ilerliyorsak eğer, demek ki birçok şeye göz yumuluyor. Peki diğer firmalarda hiç mi sorun yok? Neden bu derece sıkı denetimler ve kalabalık baskınlara tabi tutulmuyorlar?

Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen Gezi olaylarında öne çıkan haberler arasında, yine Koç Grubu’na bağlı Divan Oteli’nin direnişçilere yardımı yer alıyordu. Ali Koç’un da talimatıyla otel, 31 Mayıs’tan itibaren direnişçilere su ve gıda yardımı yapıp, alt katın revir olarak kullanılmasını sağlamıştı. Başbakan Erdoğan’ın Kazlıçeşme mitingindeyse şu sözleri söylediğini duymuştuk: “Teröre destek veren ve otelini eylemcilere açanlar bunun hesabını verecek.” Belli ki Koç Grubu bunun hesabını ödemeye başladı bile. Fakat Türkiye’nin ilk 500 şirketinde ilk 10’a 5 şirketini sokan ve birinci sıraya Tüpraş’ı yerleştiren Koç Grubu’nun yurtdışı yatırımları ve uluslararası bağlantıları düşünülünce, verilen gözdağı ve tehditlerin  onlara pek de korkutucu geldiğini sanmıyorum. Bakalım bir sonraki darbeyi nereden yiyecekler…







0 yorum:

Yorum Gönder