18 Aralık 2013 Çarşamba

                                                                                                                      Refi Chaban
                                                                                                                        11233078


18 Aralık 2013 Hürriyet Gazetesi haberine göre Anadolu Efes, Rusya Rostov’da varolan 4 milyon hektolitre ve 40 bin ton malt üretim kapasitesine sahip fabrikasını kapatma kararı aldı.

Rusya’da bir süredir alkol yasakları gündemdeydi. Her yıl binlerce insanını alkol ve bağımlılığında kaybeden Rusya hükumeti yeni içki yasaları getirerek bunun önüne geçmeye karar verdi.  Ülkede, daha önce de gece 23.00'ten sabah 08.00'e kadar alkol satışı yasaklanması ve alkol satışına 18 yaş sınırı getirilmesi gibi kısıtlamalara gidilmişti. 2014’ten itibaren internet üzerinden satışa da dur demeyi planlıyor hükumet.

İşte bütün bu kısıtlamalar, arz talebin etkisi olarak da gayet normal karşılanabilir ki biranın Rusya pazarında payını düşürdü. Bu düşüş Rusya pazarında ikinci sırada olan Anadolu Efes’i de etkiledi. Şirketten yapılan açıklamaya göre sürdürülebilir başarı için böyle bir değişikliğe gidilmesine gerek duyulduğu söylenir.

Bu haberi okuduktan sonra benim aklıma iki şey geldi ve bunlar üzerine biraz düşündüm. 1- Devletten yapılan herhangi bir değişiklikte birçok paydaş etkileniyor. Bu olayda Anadolu Efes’in devlet teşviki ile azaltılan içki tüketimi karşısında başarılı olabilmesi için fabrika kapatmak ve üretimini azaltmak zorunda kalması da oldukça önemli bir neden sonuç ilişkisidir. Devlet- üretici ilişkisini çok rahatlıkla görebiliriz. 2- Türkiye. Çok yakın bir tarihte Türkiye’de çeşitli içki yasakları getirildi. Bu yasakların ne tür bir etki ettiğine baktığımızda; Anadolu Efes’in satışlarının %12 düştüğü görülüyor. Türkiye’de de aslında yapılan yasaklama, üreticileri direkt olarak etkilemiş oluyor.

Aklıma gelen başka bir nokta da, Türkiye gibi içki vergilerinin oldukça yüksek olduğu bir ülkede sadece Anadolu Efes’in satamadığı %12’den elde edeceği vergi kaybı beni düşündürüyor. Kaldı ki ülkemizde en az biraz kadar ünlü içkiler var. Bu vergi kaybının nerelerden karşılanacağını merak ediyorum.  


KAYNAKÇA







0 yorum:

Yorum Gönder