17 Aralık 2013 Salı


                RUSYA'NIN DOĞALGAZINA ALTERNATİF OLARAK AZERİ DOĞALGAZI
 
        17 aralık 2013 tarihinde Deniz Konsorsiyumu., Şah Deniz 2 sahasında üretim ve TANAP  ile TAP boru hatları ile ilgili olan önemli  antlaşmaya imzasını attı. Bu anlaşma Avrupalı devletler ve Türkiye için büyük önem arz ediyor çünkü doğalgaz Rusya tekelinde Türkmenistan ve Kazakistan üzerinden Avrupa' ya  ulaşıyor. Bu durumda doğalgaz ekonomisinde batının elini kolunu bağlıyor. Bu projede TANAP( Trans Aandolu Boru Hattı) ve TAP( Trans Adriyatik Boru Hattı) yatırımı bulunuyor. Ayrıca Güney Kafkas boru hattının da genişletilmesi proje kapsamında yer alıyor. Bu sayede Avrupa' ya 2019 yılında gazın ulaştırılması öngörülüyor. 28 milyar dolarlık bu projede ilk Türkiye üzerinde geçecek olan TANAP ile 2018 yılında gaz akışı sağlanacak ve ardından Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden TAP hattı ile İtalya'ya ulaşacak. 2009 Yılında imzalanan ve faaliyeti konusunda şüphe barındıran NABUCCO Boru Hattı projesinin bir ayağı olan Nabucco West'in proje kapsamında kullanılması öngörülüyor. Proje AB ve ABD tarafından da destekleniyor çünkü Rusya'nın en güçlü ekonomi kaynağı olan doğalgaz pazarı güçlü otoritesini kaybedecek ve pazar içerisinde doğal gaz fiyatları makul seviyelere inecek. Bunda en büyük zararı Gazprom 'un göreceğini varsaymak yanlış olmaz. Çünkü son yıllarda yaptığı büyük atılımlarla Avrupa'da oldukça güçlü konuma gelen Zenit FC ve Chealsea FC gibi futbol takımlarının hisselerini alarak veya sponsor olarak adından sıkça söz ettiriyor. Fakat bu durum ile  birlikte şirketin hisselerinin düşeceği gerçeğini kaçınılmaz.
    Ayrıca Şah Deniz konsorsiyumu içerisinde bu işbirliğinin sağlayıcısı olan orta çaplı şirketlerinde değerinin artması ilerleyen süreçte mümkün olacak. Buna ek olarak Güney Kafkas Boru hattı hisselerinin de tavan yapacağı ve kara geçmek isteyen büyük şirketlerin hedefi haline geleceği aşikar. 2014 te yapılacak hisse satışları için BP nin şimdiden atılım yaptığı ekonomi piyasasında büyük yankı uyandıracağa benziyor.
     En büyük enerji kaynaklarıdan olan doğalgaz için yapılan bu yatırımda Türkiye hangi konumda yer alacak ? ekonomik kazançı olacak mı? zarara mı uğrayacak? sorularını yanıtlamak şuan için zor görünüyor. Fakat Gazprom' nu bu durum karşısında izleyeceği yol haritası oldukça önemli .Çünkü büyük bir enerji yarışı kapıda gibi gözüküyor. Mavi hat ne olacak soruları ise şimdilik erken. Çünkü Rusya ile imzaladığımız uzun süreli bir antlaşma ve bu anltlaşmanın gerçekten fesih koşulalrı neleri içermeli ki kara geçmek için Azeri gazına tam dönüş yapalım. 2020 lı yıllara yaklaşırken günden güne artan doğalgazın değeri ülkerin gündeminde bir süre ilk sıraları meşgul edecek gibi duruyor.

0 yorum:

Yorum Gönder