17 Aralık 2013 Salı

İDO'da İstifa



      İDO’DA İSTİFA
     İDO, açılımını söyleyecek olursak İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul’da trafik sorununa çözüm olması amaçıyla İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987’de kurulmuş,103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir. 2004 yılında Akşemseddin ve Ertuğrul Gazi deniz otobüsleri İDO'dan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiş, sonrasında ise 2011 yılında 850 milyon dolar karşılığında Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devredilmesi ile özelleştirilmiştir. Tabi ki bu özelleştirmeden sonra çeşitli tartışmalar ve eleştiriler gündeme gelmiştir. Bunlardan bazıları bilet fiyatlarında yaşanan gelişmeler ve seferlerin azalmasıydı. Ayrıca İstanbul trafiğini azaltması için kurululan İDO, amaçını artık pek fazla yerine getirememkle eleştiriliyor.
     


     Şirket bu günlerde değişen Genel Müdür’ü ile gündemde. İsim aslında tanıdık birisi Ahmet Paksoy. Paksoy özelleştirme döneminde de şirketin genel müdürü olarak görev almış ve özelleştirme konusunda oldukça çaba sarf etmiştir. Hürriyetin haberine göre yakın çevresine politik bir kariyer istediğini söyleyen Paksoy Mart 2014 yerel seçimleri için adı geçen isimler arasında. Paksoyun 90ların sonunda cemaat ile yakın ilişkiler içinde olduğu da söyleniyor. Bu bağlamda politik kariyerinde hangi tarafta duracağı merak konusu olmuş durumda. Kendisi twitter üzerinden yaptığı açıklamada istifa haberini doğrularken attığı tweet’de şu sözlere yer veriyor “Yaklaşık 9 yıl boyunca yürüttüğüm ve özel sektöre başarıyla devrinin ardından geçtiğimiz yıl ikinci kez üstlendiğim İDO Genel Müdürlüğü görevine, İDO'nun finansal ve operasyonel istikrara kavuştuğunu görmenin memnuniyetiyle, 16 Aralık 2013 itibarıyla veda ettim.” Paksoyun istifasını doğrulayan  Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da istifa haberini doğrularken Paksoyun yerine gelecek ismin henüz belli olmadığını belirtmiş.

      Genel olarak Paksoyun istifası pekte sürpriz olmamış durumda. Kararın yaratacağı etkileri açıklanacak yeni Genel Müdürün açıklanması ve olası CEO’nun politakalarından sonra daha iyi izleyebileceğiz. Fakat benim aklıma gelen ilk soru ise; Cemaat-AKP arasındaki “yeni” ve oldukça gerilimli süreçin bu istifanın arkasında bir etkisinin olup olmadığı. Malum gündemi oldukça meşgul eden Cemaat-Hükümet gerilimi toplumda ve siyasi hayatta kendisini hissettirmeye başladı. Paksoyun cemaat ile olan olası ilişkisi hangi yöne eğilecek bunu süreç içinde daha net görme imkanımız olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder