17 Aralık 2013 Salı



TheWall Street Journal’ın 30 Ekim 2013 tarihli “BlackBerry, Facebook ile muhtemel satış için görüştü” başlıklı haberine göre; “Konuya yakın kaynaklar, akıllı telefon üreticisi BlackBerry BB.T +2.02% 'nin yöneticilerinin geçen hafta California'ya uçarak burada Facebook FB +0.91% yetkilileri ile muhtemel satış için görüştüklerini belirtti” Diyor.

Fakat Facebook'un bir teklifte bulunup bulunmadığı konusu henüz netleşmiş değil. Her iki şirketin sözcüleri konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Bu toplantı Facebook'un kendi akıllı telefonunu üretmeyi planladığı yönündeki spekülasyonları bir kez daha alevlendirebilir. Sosyal paylaşım sitesi son yıllarda gittikçe artan bir şekilde mobil kullanıcıları hedefliyor. Şirketin satış gelirlerinin yaklaşık yarısı mobil reklamlardan gelmesine karşın kendi yazılım dağıtımı ve kullanıcıların verilerini toplama konularında Apple ve Samsung gibi donanım üreticisi şirketlere de gittikçe bağlı duruma geliyor.

BlackBerry'yi satın almak adı geçen bu şirketler ile ortaklıkları sonlandırmak ve kendi telefonlarını hızlı bir şekilde tüketicilere ulaştırmak için Facebook'un eline bir koz vermiş olacak. Ancak Facebook bunun için bu yıl akıllı telefon pazarında büyük kayıplar veren bu markayı yeniden ayağa kaldırmak zorunda. BlackBerry yaptığı son açıklamada üreteceği telefonları son tüketiciler yerine artık iş dünyası ve hükümet yetkililerine satmaya odaklanacağını duyurmuştu.
Sosyal paylaşım sitesi ayrıca BlackBerry'nin varlıklarını ve patentlerini kullanarak da kendi telefonunu üretme yolunu seçebilir. Ancak şirket CEO'su Mark Zuckerberg, kendi telefonlarını üretmeyi düşünmediklerini bu tarz bir adımın "yanlış strateji" olacağını açıklamıştı.
Açıklamalara göre Blackberry’nin yaptığı açıklamaya göre şirketin satış planının durdurulduğu öğrenildi. Blackberry'nin hissedarlarından olan Fairfax'ın liderlik ettiği konsorsiyumun Eylül ayında Blackberry'yi 4.7 milyar dolara satın alacağı belirtilmişti.

Eylül ayında Kanadalı Fairfax Financial Holdings ilr yapılan ön görüşmede Blackberry’e toplamda 4.7 milyar dolarlık değer biçildi.

Sanırım Blackberry her ne kadar mali açıdan iyi bir durumda olmasada elinde yeniden ayağa kalkıcak silahlar barındırdığını düşünüyor. Yeni Blackberry 10 serisi ile kendi çapında bir hareketlenme yaratan şirket bu yüzden Facebook ile olan anlaşmasını fest etti diye düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder