17 Aralık 2013 Salı

GEÇ BAŞA GELEN AKIL!

TÜRKİYE ile Avrupa Birliği arasında 3.5 yıl sonra vizesiz, AB’ye girişe olanak verecek ‘Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasının ardından turizm sektöründe de hareketlenme bekleniyor.

Sektör temsilcileri vizelerin kaldırılmasıyla Avrupa’ya giden sayısının en az iki kat artacağını ifade ediyor. Vizelerin kaldırılması için 3.5 yıl beklemenin anlamsız olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, “Vizelerin kalkmasıyla sektör daha da canlanacak” dedi. Yurtdışına  vizesiz  seyahat olanağı olmasının iç turizmde ki yıllık artış oranlarında azalmaya sebep olabileceğini ifade eden Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, yurtdışı tur taleplerinin minimum 2 katına çıkacağını belirtti. Vizesiz seyahat rahatlığının yurtdışına çıkan gezgin sayısında çok ciddi bir artış sağlayacağına işaret eden Ets Tur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı da, “Fazla talep oluşacağından sektörde kârlılıklar ve kişi sayısı artacaktır” dedi. Avrupa’nın belli kesimlerİ altı ay gibi bir sürede vize muafiyetine başlaması gerektiğini ifade eden VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu ise “Avrupa’nın bir çok şehri neredeyse yurt içi kadar ulaşılması kolay. Avrupa turlarının fiyatları yüzde 25 oranında  azalacak.  6 milyon olan yurtdışına çıkış yapan sayısı 12 milyona çıkacaktır” dedi. 

Bilindiği üzre Türkiye turizmde yurtiçi ve yurtdışı bazında büyük bir öneme sahiptir. Yurtiçi seyahat oranlarının yurtdışı seyahat oranlarından fazla olmasına rağmen, yurtdışına seyahate çıkan vatandaşlarımızın sayısı da gözardı edilemeyecek derecededir. Bir diğer göz ardı edilemeyecek konu ise Türkiye'de vize almak ve alırken çekilen maddi-manevi zorluklardır. Bir çok vatandaşımız her bakımdan kalifiye olmasına rağmen bürokratik sebeplerden vize alamamaktadır. 

Haberde ele alınan konuya bakacak olursak Türkiye'de varolan turizm dengeleri "Geri Kabul Anlaşması" nın imzalanmasıyla olumlu yönde ciddi bir değişmeye girecektir. Turizm şirketleri ciddi anlamda kâr sağlayacaktır. Artık vatandaşlar için yurtdışı seyahatlerinin yurtiçi seyahatlerinden bir farkı kalmayacak ve dolaylı olarak ülke kültürel anlamda kalkınacaktır. Özetle bu anlaşma, Türkiye'nin kültür mirası için yıllardır yapılması "şart" olan fakat hep ikinci plana atılan bir "zorunluluktur".







0 yorum:

Yorum Gönder