18 Aralık 2013 Çarşamba


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İşsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden düşük. Hedefimiz bunu yüzde 5-6 seviyesine çekmek” açıklaması yaptı.   http://finans.milliyet.com.tr/getDetailsStory.html?storyId=297053&goToHomePageParam=true&siteLanguage=en

Ülkelerin gelişmişlik seviyesi ile işsizlik oranı doğru orantılıdır.Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede milyonlarca işsiz varken bakanın bu açıklaması çok ütopik olmuştur.ülkemizde üniversite bitirmiş kesim bile çok zor şartlarda iş bulurken,sokakta binlerce dilencimiz varken işsizlik oramızın AB ülkelerinden düşük olduğunu beyan etmek deli cesaretidir.


''Avrupa’da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, bizde bundan daha fazla istihdam artışı var. Toplam istihdam hacmimiz 25.8 milyon düzeyinde.'' Gündengüne sosyo-ekonomik durumu gelişen Avrupa ülkeleri,yaptıkları stratejik atılımlarla birçok gelişmemiş-az gelişmiş ülkeyi kendilerine ekonomik açıdan bağımlı hale getirmişlerdir.Yani işsizlik oranları da bu duruma paralel olarak azalmıştır ve refah seviyeleri yükselmiştir.


Bakanımızın bahsettiği mal ve hizmet ihracatımızı artırmaya yönelik desteklerden kastı; daha önceden yabancı piyasalara verilem imtiyazlarla güçsüzleşen yerli piyasamız sanırım.Daha ülke içinde yeterli kalitede ve kapasitede üretim yapılamazken ihracat hedefi de bakanımızın çok ilerigörüşlü (!) olduğunu göstermektedir. 

Toparlayacak olursam; ülkemizin ekonomik gerçeklerini gözardı ederek gövde gösterisi yapmak çok da zor birşey değildir.Açıklamadan ziyade tüm insanlar bu gerçeklerin farkında.Bakanımız da keşke biraz duyarlı olsa da böyle saçma açıklamalarda bulunmasa.


0 yorum:

Yorum Gönder