23 Nisan 2013 Salı

Dünya çapındaki iletişim yönetimi ve halkla ilişkilerin en kapsamlı analizi olan European Communication Monitor 2012 sonuçlarını açıkladı. 42 ülkeden 2,200 profesyonelin katılımıyla gerçekleşen ankette iletişimde yaşanan zorluklar ve yetkinliler ortaya konuldu.
   Anketin sonuçları iletişim sektörüyle ilgili son derece dikkat çekici bilgiler verdi. Başlıklar altında  toplanarak yayınlanan anket sonuçlarından, dikkat çekenlerden bir tanesi de profesyonelleşme önündeki engellerin açıkladığı bölümdü. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların  %84'ü üst yönetimle olan iletişim uygulamalarında anlayış eksikliğinin profesyonelleşme önündeki engellerden biri olduğunu düşünüyor.Bu sonuca bakıcak olursak aslında iyi bir iletişim her şeyden önce karşılıklı anlayışa ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki iletişim, şirket içindeki iletişim ve iletişim için uygulanan planların olumlu bir yönde ilerleyebilmesi için gerekli olan şey karşılıklı iletişim in sağlanması. Aslında uygulanması gereken iletişim değerlerinin üst yönetim tarafında yeterince anlaşılamaması iletişim profesyonelerinin yaşadıkları en büyük zorluklardan.

İlgili iletişim faaliyetinin etkisinin kanıtlanmasındaki bir diğer zorluk katılımcıların %75'ine göre örgütsel hedefler. Yani iletişimcilerin yaşadıkları en büyük problem yeni bir iletişim planı sundukalarında  üst yönetim tarafından anlaşılmamak ve örgütsel hedeflerle karşı karşıya kalmak. Katılımcıların %53 profesyonelleşme önündeki engellerin iletişim alanında eğitim/öğretimin güncellenmesinin eskiliğinden kaynaklandığını düşünüyor. %52'si toplumda profesyonel iletişimin ve PR'ın düşük itibara sahip oluşunun, %51.5'i deneyimin niteliklerden daha değirli oluşunun profesyonelleşme önünde engellere neden olduğunu düşünüyor. %39.5'ine göre meslekle ilgili kurum ve kuruluşların durumu neden olmakta.%25.8' i meslek için resmi akreditasyon sisteminin eksik olduğunu belirtiyor.% 17.4 ise mevcut etik kodların profesyonelleşme önünde engel teşkil ettiğini ifade ediyor.

Sonuç olarak, araştırmanın bu bölümü profesyonelleşme önündeki engellerin neler olduğunu profesyonellerin katılımıyla ortaya koyuyor. Nelerin yanlış olduğunu ve nelerin eksik kaldığını anlama açısından oldukça önemli benim fikrime göre. Belirlenen sorunların çözümü için çalışıldığında iletişim alanında daha profesyonel hareket etmek mümkünleşir. Diğer yandan daha kaliteli işler için hangi sorunların üstesinden gelinmesi gerektiği profesyonellerin görüşleriyle ortaya konuluyor. Yaşanan sorunların tespit edilmesi en azından çözüme kavuşturulması açısından ilk adımı oluşturuyor. Profesyonelleşmesinin önündeki bu sorunlara bakarak, bunların üstesinden gelinmeye çalışılabilir. Bu açıdan çalışmaının bu bölümünün önemli oduğunu düşünüyorum.
 

0 yorum:

Yorum Gönder