19 Nisan 2013 Cuma


Üniversite yıllarında hemen hemen her öğrencinin kafasında “Mezun olunca nerede çalışacağım, öğrencilik yıllarımı nasıl değerlendirmeliyim ki iş başvurularımda kabul edileyim, işverenler işe alımlarda nelere dikkat ediyor?” gibi sorular dolaşır. Son sorunun herkesçe bilinen belli cevapları vardır. Benim aklıma gelen cevapların başında İngilizce seviyesi ve staj deneyimi yer alıyor. 

European Communication Monitorn 2012, 42 ülkeden 2,185 iletişim uzmanıyla yapılmış, iletişim yönetimi ve halkla ilişkiler ile ilgili geniş kapsamlı deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın amacı stratejik iletişim alanındaki zorluklar ve yetkinlikler üzerinde bilgi edinmektir. Araştırma etik sorunlar, akreditasyon, stratejik sorunlar, sosyal medya, genç profesyonellerin işe alımı gibi konular içermektedir.

                                                                                    Araştırmanın “Genç Profesyonellerin İşe Alımı”       
kısmında, yazının girişinde bahsettiğim son sorunun yani “İşverenler işe alımlarda nelere dikkat ediyor?” sorusunun cevabına değinilmiş.


  




İletişim yönetimi alanında işe alımlarda işverenlerin üstünde durdukları en önemli nokta %58 oranla iletişim ya da halkla ilişkiler alanında alınan üniversite eğitimidir. Bunu %51 ile İngilizce bilgisi ve %45 oranla yapılan stajlar takip etmektedir. Aranan diğer nitelikler arasında uluslararası tecrübe, iletişim becerileri, İngilizce dışında ekstra dil bilgisi, sahip olunan yönetim becerileri yer almaktadır.





Farklı kurum yapılarında bu niteliklerin önem sırası çok fazla olmasa da değişiklik gösteriyor. Özel şirketlerin baktığı ilk nitelik İngilizce bilgisi iken, devlet kurumları iletişim yönetimi alanında alınan eğitime ve iletişim becerilerine önem vermektedir. Ajans ve danışmanlıklar da ise işe alımlarda ilk bakılan nokta staj deneyimleridir. Farklı yapılardaki bu kurumlar kendi ihtiyaç alanlarına ve çalışma düzenlerine göre bu nitelikleri derecelendirip, işe alımlarını bu sıralamaya göre yapmaktadır.




Sonuç olarak, kurum yapıları farklı da olsa aranılan nitelikler genelde aynı ve yüzde olarak birbirlerine çok yakınlar. Bu araştırma sonucuna bakarak ileriki yıllarda bizleri bekleyen bu süreç hakkında bir fikir sahibi olabiliriz.


ECM 2012 araştırmasının tamamı için tıklayınız.
ECM 2012 araştırma sonucunu video şeklinde izlemek için tıklayınız.












0 yorum:

Yorum Gönder