19 Nisan 2013 Cuma

ECM 2012- ETİK SORUNLAR




Bu araştırma, European Public Relations Education and Research Association (EUPRERA) ve the European Association of Communication Directors (EACD) tarafından organize edilmektedir 2007’den beri bu çalışmaya Prof. Leipzig Üniversitesi(Almanya)’nden Dr. Ansgar Zerfass öncülük etmektedir. Bu çalışmaya dünyanın en büyük iletişim network'lerinden biri olan Ketchum Pleon sponsorluk etmektedir.

  İletişim sektöründeki trendleri, konuları ve iletişimcilerin karşılaştığı zorlukları sayısal verilere dayandırarak açıklıyan araştırmaya 42 farklı ülkeden 2,185 kişi katılım gösterdi. Sosyal medya, maaşlar, akreditasyon gibi birçok önemli konuyu içeren araştırmada özellikle etik sorunlar ve standartlar ile ilgili verilerin son beş yıla göre önemli değişiklikler gösterdiğini öğrenmekteyiz. 




   Araştırma sonuçlarına göre profesyoneller legal olarak kabul edilebilir; ancak etik değerler açısından sıkıntılı birçok durumla karşılaşıyorlar. Özellikle hükümetle ilişkiler, lobicilik, kamu işleri ve sosyal medya etik zorlukların en çok yaşandığı alanlar. Katılımcıların üçte ikisinin geçtiğimiz sene en az bir kere bu sorunlarla karşılaşmışlar





  Yine araştırma sonuçları gösteriyor ki, etik sorunlarla karşılaşıldığında yalnızca %29’luk bir kısım mesleki ahlak kurallarına başvuruyor. Ayrıca farklı cinsiyetteki profesyoneller arasında mesleki ahlak kurallarına başvurma açısından farklar olduğu tespit edildi. Buna göre erkek profesyoneller kadınlara göre mesleki ahlak kurallarına başvurmayı daha fazla tercih ediyor.



Özellikle Halkla İlişkiler'in mesleki olarak algısına baktığımızda kadın cinsiyetinin ön plana çıktığını görürüz.Bu araştırmada şaşırtıcı olan kısım: kadınların daha özenli, mesleki ahlak kurallarının gereklerine uyan iş anlayışı algısının tersine bir sonuç çıkmış olması. Kadın-Erkek olsun genel olarak mesleki ahlak kurallarına uyanlara baktığımızda sadece %29 gibi çok az bir oranla karşılaşıyoruz. Şaşırtıcı olan bir başka şey ise: Profesyonellere "sizce mesleki ahlak kuralları var olmalı mıdır ?" sorusuna verilen evet cevabının % 90'ın üzerine çıkması. Dolayısı ile bu araştırmanın çıktılarına bakarak,  kuralları ve değerleri istemekle onlara başvurmak arasında çok büyük farklar olduğunu rahatlıkla öğrenmekteyiz.


  

0 yorum:

Yorum Gönder