21 Mayıs 2013 Salı




20 Mayıs 2013 tarihinde Santral ÇSM binası 202 nolu sınfta gerçekleşen "Sanat Psikoterapileri ve Yaratıcılık Paneli" adlı etkinliğe katıldım. Etkinlik açılış konuşmasının ardından,  keyifli bir piyano dinletisi ile başladı.
Panelde sırasıyla Yard. Doç. Dr. Zeynep Çatay, Sanat Terapistleri Aslıhan Özcan ve Ezgi İçöz konuştular.
İlk olarak söz alan Yard. Doç. Dr. Zeynep Çatay, Dans Terapisi’nden söz etti. Dans terapisinin nasıl doğduğunu anlattı. Burada ilk dans terapistlerinden Marian Chace’den söz etti. Böylece dansın terapinin çok önemli bir ayağı olduğunu öğrendim. Çünkü hareketlerimiz ve kişiliğimiz arasında doğrudan bir bağ var. Dans da bu hareketleri okuyabilmek için oldukça elverişli bir alan.
İkinci konuşmacı Aslıhan Özcan ise Sanat Terapileri üzerinde durdu.  Bu alanda Türkiye'nin henüz emekleme aşamasında olduğunu söyledi.  Avrupa ve Amerika'da sanat terapistliğinin başlı başına bir meslek olduğunu anlattı. İşin eğitim sürecine de değinen Aslıhan Özcan, “Yurtdışında sanat terapistliği üzerine pek çok yüksek lisans programı var buna karşın Türkiye'de bu alanla ilgili bazı sertifika programları ve dernek faaliyetleri dışında diploma alabileceğiniz bir okul bulunmuyor” dedi.
Son konuşmacı Ezgi İçöz ise Dışavurumcu Sanat Terapistliğini anlattı. Terapiler sonucunda resim, heykel, müzik gibi alanlarda ortaya çıkan yaratılardan örnekler gösterdi.  O da kendisinden önceki konuşmacılar gibi mesleğin yararlarından ve karşılaşılan zorluklardan örnekler verdi.
Konuşmacılar daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladılar. Soruların ardından ise biz katılımcılara küçük bir Sanat Terapisi seansı yaptılar. Çeşitli boyalar, simli ipler ve renkli kartonlardan oluşan malzemeleri bizlere dağıtıp duvarlara resim yapmamızı istediler. Resim yapmamız için bizlere 10 dakika verdiler. Bu zaman boyunca çocukluğuma döndüm ve kâğıtları huzurla boyadım. Bu kısa resim seansı bana, Sanat Terapisinin ne kadar değerli ve iyileştirici bir alan olduğunu kanıtladı.
Etkinlik sonunda panele gelenlere katılım sertifikası verildi. Fotoğraf çekiminin ardından gün tamamlanmış oldu.
Sanat terapileri hakkında daha fazla fikir sahibi olmak ve etkinlikleri takip etmek için http://www.sanatpsikoterapileridernegi.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Sanatla ve sağlıkla kalın.

                                                                            





0 yorum:

Yorum Gönder