9 Haziran 2013 Pazar

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Santral İstanbul Kampüsünde bulunan içerisinde dersliklerin bulunduğu; aynı zamanda da sanat sergilerine, sunumlara, enstalasyonlara ev sahipliği yapan Çağdaş Sanatlar Müzesi bu günlerde ünlü İranlı yönetmen Shirin Neshat'ın enstalasyonlarına ev sahipliği yapıyor. 


Shirin Neshat 1957 doğumlu; üniversite eğitimini California Üniversitesi'nde yapmış İranlı sanatçıdır. Özellikle film, video ve fotoğraf çalışmalarıyla ünlenmiştir. Neshat 'Batılı küratörlerin çok sevdiği, modern sanatlar alanında çalışan ve Doğu kültürünü iyi yansıtan'' bir kadın sanatçı olarak tanınır.
1999 yılında çektiği çift kanallı video enstalasyonu Rapture, bir süredir Çağdaş Sanatlar Müzesi'nde gösteriliyor. Rapture Türkçe'de kendinden geçme, büyük sevinç anlamlarına geliyor. Shirin Neshat ve Shoja Youssefi Azari tarafından yazılan  11 dakikalık bu çalışmanın 2 kanallı olma sebebi cinsiyet farklılıklarını bizlere göstermek. Sanat dünyasında büyük ilgi gören bu çalışmayla ilgili Ania Szremski'nin yorumlarına fNewsMagazine sayfasından ulaşabiliriz. 
Odanın solundaki ekranda kara çarşaflı kadınlar, sağında ise erkekler gösteriliyor. Başlangıçta birbirlerine karşı koşmaya başlayan kadın ve erkekler odanın içerisindeki izleyicilere çarpışacaklarmış izlenimi yaratıyor. Daha sonra iki ekran arasında sürekli bir zıtlık bizleri karşılıyor; kadınlar dururken erkekler hareket ediyor; erkekler kavga ederken kadınlar onları izliyor, zılgıt çekiyor... Sanatçı kadın ve erkeğin doğasından gelen farklılıkları İran toplumunda süregelen kadın ve erkek ayırımı ekseninde yaşatıyor.
Kadın erkek farklılığını ibadet şekilleri bazında da gösteren Neshat, karşılıklı bulunan iki ekranda gözler önüne seriyor. Benim için enstalasyonda en dikkat çeken nokta karşılıklı ekranlarda bulunan kadın ve erkeklerin sanki birbirleriyle bir etkileşim içinde oldukları izlenimini yaratması. Erkekler sanki kadınları içine sıkıştıkları tabulardan, dayatmalardan uzaklaştırmak için denize uzaklara uğurluyor. Ayrıca kadınların kara çarşaflar içinden bakan donuk gözleri beni etkileyen bir başka nokta oldu. 

Enstalasyon sırasında çektiğim birkaç kare...

Kadınlar, erkeklerin kavgasını izliyor.

Erkekler, kadınların kayığı omuzlarında taşıyışını izliyor.

Rapture'ı izlemek isterseniz uzun versiyonunun videosu;


0 yorum:

Yorum Gönder