20 Ocak 2013 Pazar

İş Dünyasına Pantolon Ütüsü

          Yakinen tanıdığım dünya tatlısı bir abla kardeşten bahsedeceğim biraz sizlere.Onlar hepimizin sokağında oturan, eve girip çıkarken karşılaşıp iyi günler dilediğimiz, küçüğünü okula giderken görüp başını okşadığımız, apartman kapısı kapanmasın diye koştururken yetişip sizin için kapıyı tutan, beraber kapınızın önüne sokak hayvanları için yiyecek koyduğunuz hepinizin tanıdığı bir abla kardeş.
          Kardeşlerin küçüğünün ismi İpek. İpek  sekiz yaşında hepimizin sekiz yaşındaki hali gibi geleceğe dair pembenin en derin tonlarıyla boyanmış bir küçük prens gezegeni var. En büyük sıkıntılarını "henüz paketi yeni açmıştım nasıl da çabuk bitti bu Cheetos böyle!" gibi gündelik yaşamın küçük ama can sıkan detaylarına dair sızlanmalar oluşturuyor.
               İpek'in bir de ablası var ismi Aylin. Aylin yirmi bir yaşında, üniversitede okuyor. Yakın aile bireyleri, yedi kuşak akraba, konu komşu ve muhtelif evlenme çağındaki genç oğlan annelerinin sevip bağrına bastıkları bir kızcağız kendisi. Aylin aynı zamanda, halkla ilişkiler okuduğu için bu kız bir hukuk olsun, tıp olsun okuyamadı Pr'cı olacakmış gibi şaşkınlığını gizleyemeyen ve içten içe beslenen "vah yavrum" temalı yaklaşımlardan sakınmaya çalışmakla meşgul. Anlayacağınız üzere o da en az İpek kadar dertli.
               Bu güzelim abla kardeşin günlük rutini akşamları okul dönüşü evde kavuşup, sevgi yumağı olunan sıcacık anlarla dolu. Akşam buluşmalarında abla kardeş, Pepsi Doritos keyfi yapıp film izlemeye bayılır. Fakat gece olup da yataklara geçildi mi Aylin’in uyku öncesi kaygıları hemen su yüzüne çıkar. Fakat duyduğuma göre Aylin  staj bulma ümidiyle harcadığı uzun mesailerin meyvesini sonunda almış. Artık o bir halkla ilişkiler stajyeri. Her gün kahvaltısına eşlik edip içini ısıtan Lipton'un da sahibi olan uluslararası bir şirket Pepsico'da staj yapmaya başladı. Şimdilik halinden çok memnun her gün keyifle işine gidiyor ve bir şeyler öğrenmek için can atıyor. Pırıl pırıl gözlerle bakıyor ve dört elle sarılıyor işine.
               Aylin, geçtiğimiz günlerde Pepsico'nun kurumsal iletişim müdürlüğü görevini yürüten Didem Şinik'in bir konuşmasına katıldı. Konuşmaya, girerken aldığı ve onu bayram çocuğu neşesine kavuşturan sürpriz Pepsico çantalarındaki leziz atıştırmalıkları yemeyi de ihmal etmeyerek katıldı. Pür dikkat dinledi Didem Şinik'in konuşmasını. Aylin o akşam dinlediği konuşmadan son derece memnun ve cesaretlenmiş olarak ayrıldı. Karşısında başarılı ve dimdik duran bir genç kadın vardı. Aylin tam da olmak istediği tabloyla karşılaşmıştı. Didem Şinik'ten şirketlerinin üst düzey yönetim kadrosunda çok sayıda kadının olduğunu öğrendi o akşam. İlham aldı.
             Şimdi güne daha erken başlıyor Aylin, çünkü yapacak çok işi var. Önünde kazanması gereken bir hayat var. Tıpkı dinlediği ve çok beğendiği Didem Şinik ve daha pek çok dimdik duran kadın gibi ayakta durmaya ihtiyacı var bağımsız ve sımsıkı.
             Aylin bugünlerde okula gitmeye devam ediyor. Not ortalamasını da epey yükseltti bu dönem. Eh dedim ya başarılı olacak o başka yolu yok. Kafasına koydu bir kere kızcağız. Staj da sürüyor bir yandan. Staj her yeni gün Aylin’i biraz daha heyecanlandırıyor. Çünkü her geçen gün çok şey öğreniyor ve öğrendikçe daha az yoruluyor. Aylin zamanında, beş çocuk yetiştirip onları okutan bunun yanında çalışmaya ve hayatının her döneminde üretmeye devam eden anneannesine hayretle bakarken bir gün bu bitmek bilmez enerjinin kaynağını sorduğunda anneannesi "güçlü kadınlar düşmez" derken bunu kastetmiş olsa gerek.
              İpek'le ise akşamları film keyfi yapmaya devam ediyorlar. Aylin artık pembenin envaı tonunda bir gezegenin olmadığını biliyor fakat insanın ürettikçe o gezegeni bin bir renge boyayabileceğinin de farkında. Dünyanın bütün ablalarının bu güce sahip olduğu gibi. Sulu boyalarımız, aklımız, bilgimiz ve değerlerimizle dünyayı boyamaya geliyoruz. Geliyorlar. 

19 Ocak 2013 Cumartesi

KURUMSAL İLETİŞİM MUHABBETLERİ

   Geçtiğimiz günlerde katılmaya zorunlu olmaktan epey memnun kaldığımız PRCC Kurumsal İletişim Sohbetlerindeydik. Hepimizin bildiği ve acı içinde maruz kaldığımız "N'olcak şimdi okul bitince, ne olacan sen?" sorularına verilecek -bence- en afili cevaplardan biri karşımızda duruyordu, Pepsico Kurumsal İletişim Müdürü Didem Şinik. -Ben akademisyen olmayı düşünüyorum, diyen onlarca arkadaşımı elbette dikkate almıyorum, hepimiz akademisyen olamayız arkadaşlar, bazılarımız hele hiç olmasın.-

   Sohbetin dikkate değer bir bölümü "Kola sağlığa zararlı, cips de öyle, nasıl olacak bu işler?" sorularıyla geçti. Verilen cevaplar bana tatmin edici göründü. Ancak bazı arkadaşların bu durumu "Bir  iletişimci elbette ki şirket hatalarını ört bas edecek." şeklinde tercüme ettiler. Alınacak ders bir, geleceğin iletişimcisi olarak ağzınla kuş da tutsan herkesi inandığın şeye ikna edemeyebilirsin.

   Çıkışta karşıt görüşlü iki grup olarak bahçede kapıştık. Gruplar ikiye karşı bir olduğundan ve aşırı hararetten ötürü uzlaşamadan ayrıldık. Az ötede ayrılan iki kişilik grup olarak yine kapıştık ve yine uzlaşamadık. Karşıt gruptaki arkadaşımız, anladığım ve daha önce benim de düşündüğüm kadarıyla "bir insanın tek amacı kârını maksimize etmek olan bir tüzel kişiliği, nasıl olup da kimliğine dahil edebileceğini" anlamıyordu. Bunu ahlak dışı buluyordu, biz de işin ahlaki kısmıyla hiç ilgilenmediğimizi söyleyerek fitili ateşledik. Evet, hem ahlakla, idealle pek işimiz kalmamıştı, bu beylik kavramlarla düşünmüyorduk, kavramların içi boşalıyor, buruşup pörsüyordu. Hem ayrıca ahlaksızlık bunun neresindeydi? Hepimiz bu çarkın içinde değil miydik? -Daha değildik tabi.Peki olmaya can atmıyor muyduk?-

   Peki bir gelecek tasavvuru uğruna karşımıza aldığımız can arkadaşımız haksız mıydı? Elbette değildi. Sistemin yanlışlığı ve düzeltilebilirliğine olan umudun gün geçtikçe azalması yüzünden tüm uluslar arası şirketlerin belini yere vurmak arzusu hepimizin içine doğuyor zaman zaman. Hatta bunları yazarken ben de kendimi tartıyorum bir daha, bir anda asla olmayacak güzel bir geleceğe mi inanıveriyorum acaba? O günden bu güne ne ve ne kadar değişmiş olabilir?


     Elbette hiçbir şey göründüğü kadar hızla değişmiyor. Ancak değişim kaçınılmaz. İnternete iman etmiş biri olarak herkesin ipinin pazara çıkmasından, geçmişiyle yüzleşip ders almasından ve kendine herkes için faydalı olacak yeni bir yön çizmesinden memnunum. En azından sohbet boyunca aldığım mesaj buydu. Bardağın dolu tarafına mı bakmışım, dibindeki su damlasına mı yoksa?

    Ve evet, şirketler yapıları gereği bazı yanlışlıkları sürdürmek durumundalar. Ancak "sütten çıkmış gibi bembeyaz" biri bu karanlık ve acılarla dolu dünyanın sorumluluk altında kalacağı bir parçası olmayı reddeder. Ancak tertemiz biri çocukça bir inatla "Ben oynamıyorum." der. Ancak gözlerini sıkı sıkı yummuş biri bütün hayatımızın çoktan ele geçirilmiş olduğunu görmezden gelebilir.

    İletişimci olmaya çok geç karar verdim ve ilk zamanlar ben de bu camiada bir yerimin olamayacağını düşünüyordum. Böyle düşünmek bana sadece tembellik etmek ve zaman kaybetmek üzere güçlü bir motivasyon sağladı. Eğer "Şehir şebekesinin dışına çıkıp elektriğimizi güneş enerjisiyle üreteceğiz, suyu da eşekle taşıyacağız, geliyor musun?" derseniz, kedilerimi de alır gelirim dostlarım; böyle bir teklifiniz yoksa ben yapılmış ve yapılacak olan tüm yanlışlara biraz kendimden bulaştırma cesaretimi topladım. Yarın kimler adına konuşacağız, kimlere danışmanlık edeceğiz, kimleri temsil edeceğiz; bilmiyoruz. Yarın hangi büyük gruplar neye evrilmiş olacak, hangi yasalar yıkılmış, yerine neler konmuş olacak, gündemimizde bugün hayal bile edemediğimiz ne olacak; bilmiyoruz. bugün yapılmakta olan işleri onlardan hiçbir şey öğrenemeyecek kadar katı yargılamak sadece bizim zararımıza olacaktır.

    Sevgiler.

Capital

Capital bilindiği üzere iş ve ekonomi dergisi. Sektör el hareketleri ölçen tartan bunları uzmanların görüş ve analizleri okurlarıyla capital tarafından sunun bir medya kuruluşudur. Capital işveren ve çalışanın arasında tabiri yerindeyse sektör el bir köprü görevi içerisinde burada çıkan haber, uzman yorumları, analizler okurlar için yüksek önem taşır. Capital ekonomi dünyasın özelikle Türkiye de insanların günlük yaşamında çok rahat bir şekil de ulaşıp ve insanların ilgilenmesi gereken ve bu bilinci farkında olan benimde saygı duyduğum genç neslin iş yaşam dahil güncel bir kütüphane İnternet haber sitesi sayesinde son dakikada olan haberlere anında ulaşabiliyoruz. bu bir uzman kadronun sıkı bir takipçi araştırmacı oluşu işlerini ne kadar ciddi oluşunun göstergelerinden biri bence içerik olarak rakiplerinden bir adım önde oluşu benim işimi kolaylatıyor. Eğer herhangi bir nedenle kağıda dokunamıyorsanız en azından akıllı telefonlarınızla, akıllı uygulamasına girip dünyada neler olduğundan haberdar olabilirsiniz.

3 Ocak 2013 Perşembe

The Walking Dead



Amerikan dizilerinin popüleritesi gün geçtikçe artıyor ve  kulaktan kulağa yayılarak her geçen gün daha geniş bir kitleye hitap ediyorlar. Kimimiz internetten kimimiz televizyondan bu dizileri yakından takip ediyoruz.
İnternetten dizi izlemek pek de adetim olmamasına rağmen, arkadaşımın tavsiyesi üzerine izlemeye başladığım " The Walking Dead " adlı dizinin sıkı bir takipçisi oldum diyebilirim. Her pazartesi ilk iş olarak bilgisayarımı açıp yeni bölümlerin yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol ediyorum. Başlarda çok fazla ilgimi çekmemişti fakat ne yalan söyleyeyim izledikçe daha fazla ilgimi çekmeye başladı ve hatta bağımlılık haline geldi. Her bir bölümün bir öncekinden daha heyecanlı ve merak uyandırıcı olması, bölümlerin sinema kalitesinde çekilmesi, oyuncuların çok başarılı olması bunun yanında konunun da çok akıcı, durağanlıktan uzak olması sanırım beni bu diziyi izlemeye iten başlıca faktörlerden bazıları. Doğruyu söylemek gerekirse de bazen yapmam gereken işleri bir bölüm fazla izleyebilmek için ertelediğim oluyor.
Takip ettiğiniz bir dizi yoksa, iyi bir dizi arıyorsanız, izlediğiniz dizi araya girdiyse veya kendinize ayırmak istediğiniz vaktiniz varsa "The Walking Dead" i izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

2 Ocak 2013 Çarşamba

NTVMSNBC İLE HABERLERİ KAÇIRMA


Doğuş Yayın Grubu bünyesinde bulunan http://www.ntvmsnbc.com/ her türlü haberi sıcağı sıcağına yayınlayarak okuyucularını memnun etme konusunda oldukça başarılıdır.Bir çok farklı başlık altında her türlü haberi yayınlara her türden okuyucuya ulaşmayı başarıyor.

 Bunun dışında ise okuyucular Doğuş Grubu ait her türlü yayın organına kolaylıkla erişim sağlama imkanına  sahipler. Örneğin o an NTVSPOR'da devam eden bir maçı izlemek isteyen kişi bir tık ile canlı yayın sayfasına yönlendirilebiliyor.

Resimde de görebileceğimiz gibi saati saatine yaşanan olaylara kolaylıkla ulaşabilme imkanını okuyucularını sağlayan bir haber sitesi. Benim her sabah ilk önce baktığım haber sitesi sizlere de tavsiye ederim. Diğer haber sitelerinin aksine yalan haberlerin asla yayınlanmadığını da yazmadan olmaz.

1 Ocak 2013 Salı

İNTERNET İLE HABERSİZ KALMAYIN


      Genellikle çoğu kişinin en büyük eksiği gazete okumamaktır. Ama bu demek değildir ki haberlerden bihaber olalım. İnternethaber yönetim kurulu başkanı ve İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışığın gazetesi internethaber.com benim öncelikle tercih ettiğim haber sitesidir. Kendisiylede bizzat tanışıp bir seminerini dinleme fırsatı bulduğum Hadi beyin gerçektende ilginç bir gazetecilik serüveni vardır. Haber sitesi maddi durumları yüzünden kapatılmak üzereyken aslında hiç tanımadığı bir beyden mail gelir. Siteyi açık tutma karşılığında gerekli olan para gönderilir. Ve gazete beklendiği gibi büyür büyür. 
   
       İnternethaber sitesi sayesinde son dakikada olan haberlere anında ulaşabiliyoruz. Çünkü bu gazetenin arkasında sağlam bir ekip var. Sürekli güncellemeleri gereken ve yeni haber bildirmeleri gereken bu haber sitesi okuyucular için daha ilgi çekici hale geliyor.  Kadın, medya, gündem, spor, memur, ekonomi, siyaset ve daha birçok çeşitli kategorilere ayrılmış başlıklardan ilginizi çeken bölüme tıklamanız yeterli. 

       Eğer herhangi bir nedenle gazete okuyamıyorsanız en azından telefonunuzla bu siteye girip dünyada neler olduğundan haberdar olabilirsiniz. Kendi düşüncem, bu siteyle bilgilerinizi arttırabiliceğiniz ve doğru haberlere ulaşabiliceğiniz yönünde.