10 Ocak 2014 Cuma

İngiltere "plastik para"ya geçiyorMilliyetin internet sitesinde ekonomi bölümünde yer alan haberde İngiltere merkez bankasının artık kağıt para değilde polimerden yapılan yeni paraların 2016 yılında tedavülde olacağını açıkladı. Uzun çalısmaların sonucunda polimerden yapılan paraların hem daha hijyenik hemde daha hesaplı olduğu için bu paraları kullanmak gayet mantıklı.Bunun yanı sıra günümüz şartlarıda göz önünde bulunduruluduğunda daha az kağıt tüketimi olacağıda aşikar.Daha ayrıntılı düşünecek olursakta buda ağaçların daha az kesilmesi demek.İlk etapta 5 sterlin daha sonrada 10 sterlin piyasaya çıkacak.Ayrıca bu paralar daha uzun ömürlü,daha dayanıklı ve daha güvenli.Son yıllarda sahte paraların da arttığını düşünürsek bu paralar belki bir nebze çözüm için yeterli olabilir.
Ülkemizde de inkar edilemez bir gerçekki paralar hem hijyen hem güvenlik hemde dayanıklılık açısından pek elverişli olduğu söylenemez.Tabi buna paraları kullanırken gösterdiğimiz özende önemli bence.Kullanılan malzeme kalitesi değişebilir fakat bu kadar çabuk deforme olması ciddi bi tehdit aslında.Üretileb paralar yıllar içinde binlerce insanın eline değmekte ve çeşitli mikropları taşımaktadır.Özellikle metal paralarda bu durumu gözle görebilirsiniz.Eğer paraların gerçekten güvenli olduğuda kanıtlanırsa maaliyet gözetmeksizin bu paralarını kullanılmasını türkiyede ve dünyada yaygınlaşmasını çok isterim.Ama tabiki ülkemdeki paraların üretim malliyetini bilmediğim için maaliyeti hakkında kesin birşey söyliyemiyorum.
                                                                                                                   Hakan Şen
                                                                                                                   11033056
Kaynakça:

3 Ocak 2014 Cuma

Elektrik Abonesi ol Eski Borcun Silinsin

18 Aralık 2013 Milliyet Gazetesinde çıkan ''Elektrik Abonesi ol Eski Borcun Silinsin'' haberini Önder Yılmaz kaleme almıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide kayıp kaçak oranlarının düşürmek için “abone olmak şartıyla borçların silinmesi” formülünün uygulamaya sokulacağını kaydetti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 720 milyonluk faiz borcunun silindiğini, abone olunması şartıyla ana parada da indirime gidileceğini belirten Yıldız, “Vatandaşımıza ödeme alışkanlığı kazandıracağız” dedi.
Yıldız, Enerji Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda, elektrikte kayıp-kaçak oranlarının hızla düşürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bugün Dicle ve Van bölgesini çıkarttığımızda Türkiye’nin kayıp kaçak ortalaması Avrupa Birliği ortalamasından düşüktür; yüzde 9.4’tür” dedi.

Yıldız, “Şimdi, bize düşen görev o bölgelerimizde de bunu yapmaktır. Bunu nasıl yapacağız? Vatandaşımıza anlatacağız, dokusu, yapısı sağlam olan vatandaşımıza bunları aktaracağız, ödeme alışkanlıkları kazandıracağız. Ve oradaki şirket 762 milyon TL’lik faizi sildi; asıl paralarla alakalı. Eğer tahsilat yapacaksak asıl paraları da indiriyorum ama tek şartla, abone olmanız şartıyla. Şimdi, 22 bin 700 tane sulama pompasından 580 tane abone olundu” diye konuştu.

Bu habere göre kaçak elektrik kullanan insanlar, elektrik kurumuna abone oldukları zaman geçmiş bütün borçları silinecek yani o güne kadar kullandıkları elektriğin parasını onların yerine devlet ödemiş olacak. Bu açıklama  Enerji Bakanı Taner Yıldız'a ait. Yıldız, böyle bir uygulamaya geçmek istemelerinin nedeni olarak bütün Türk Vatandaşlarına ödeme alışkanlığı kazandırmak olduğunu vurgulamış. Bana göre bu olayın kilit noktası da burası yani Türk vatandaşlarının ödeme alışkanlığı kazanmaları için kaçak elektrik mi kullanmak gerek? Bu açıklamaya göre hırsız olan birisini ödüllendirmiş olmaz mıyız? ya da belki onu teşvik ederiz.

Bir başka örnek de her yıl binlerce insan vergi kaçakçılığından dolayı mahkemeler tarafından ağır cezalar alıyorlar. O zaman sayın bakanımız Taner Yıldız'ın bu insanları da affetmesi gerekmez mi? ya da belki teşvik eder kim bilir..

                                                                                                      Anıl Berkay Antmen
                                                                                                            11133024

KAYNAKÇA

http://ekonomi.milliyet.com.tr

http://www.enerjitr.com

http://finans.mynet.com/haber 

http://www.karadenizdesonnokta.com.tr/haber-detay/10466/Bakan-acikladi.-Abone-ol-borcun-silinsin