27 Şubat 2013 Çarşamba


       Şirketler hakkında ne biliyoruz? Bildiğimizi sandığımız şeylerin ne kadarı doğru? Araştırmaya başladıkça şirketler hakkında birçok bilgi ortaya çıkıyor. Araştırdığım ticari şirket bize markaların sadece yapılan reklamlardan ve spekülasyonlardan ibaret olmadığını hatırlatıyor. Yazılı ve sosyal medya günümüzün en önemli iletişim araçlarından biri haline gelmişken bu aracı doğru kullanmak ve bu konuda uzman olan kişilerle çalışmak bir şirketin olmazsa olmazı olmalıdır. Nitekim bu şirkette bu tür konularla ilgilenmesi için bilgi sahibi çalışanlara sahip. Paydaşlar ve tüketicilerin şirketlerden bekledikleri hakkında söz sahibi oldukları ve sosyal medya sayesinde kolayca bir iletişim kurulabildiği göz önüne alınırsa, karşılıklı anlayışta çok önemli bir hale geliyor. Şirket, yazılı olmasa da şirketlerin toplum hayatında bir yeri olduğu ve toplumun beklentileri olduğunun farkında. Araştırmalarıma göre söz konusu şirket gayet başarılı bir strateji geliştirmiş durumda.

     Yıllık geliri yaklaşık 65 milyar dolar olup, portföyünün %51’i içecek, %49’u ise yiyecek markalarından oluşturan Dünya’nın ikinci büyük yiyecek içecek şirketi ile ilgili bazı haberlerden bahsedecek olursak eğer; başarılarının uzun bir listesini ortaya koyabiliriz. Dünya’nın çalışmak için en iyi çok uluslu şirketi seçildiği gibi Türkiye İnteraktif Pazarlama Zirvesi’nin 2012 resmi sponsoru olmuştur. Ama asıl ilgimi çeken konu bu şirketin Sosyal sorumluluk projeleri oldu. Bu konu da çok fazla bilgi sahibi değildim ama katıldığım bir seminer sonucu öğrendiğim bu proje çok ilgimi çekti.

    Bir gelişim merkezi kurum kız çocuklarını okutmayı amaçlayan bu proje toplumumuz için çok önemli bir yere sahip. 4-14 yaş arası çocukları alan bu kurum, 14 yaşını geçtiğinde okumaya devam etmek isteyen ama maddi güçleri buna yetmeyen çocukları şirket çalışanlarının katkılarıyla oluşturdukları bir fondan okutuyorlar. Dokuzuncusu Kilis'de açılan bu merkezlerle eğitime büyük bir destek sağlıyor ve topluma katkıda bulunuyorlar. Aynı zamanda bu öğrencileri İstanbul'da ağırlayıp hoş zaman geçirmelerini ve sosyalleşmelerini sağlıyorlar. Söz konusu kurumsal sosyal sorumluluk projesinin sürdürülüyor olması ise son derece önemli bir nokta. Açıkçası bunları duyunca ve okuyunca çok etkilendim. Yıllardır tartışılan ‘’ şirket bir birey midir? ‘’ sorusuna cevap gibi geldi. Evet, bu şirket bir birey ve belli ki topluma karşı sorumluluklarını yerine getiriyor.

     Bu şirket, başarılarını doğru stratejileri uygulayarak kazanıyor. Sadece basın bültenlerine ulaşarak bile bu bilgileri doğrulayabilirsiniz. Bence birçok şirketin izlemesi gereken bir yolu izliyorlar ve bu konuda başarılarını sürdürmeye devam ediyorlar.